fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

Kalem oyma sanatçısı olan  Dalton Ghetti’nin böyle bir eseri bulunmuyor. Görsel aslında bir dijital tasarım. Gerçek bir dişe fiziken bir oyulma  gerçekleşmemiş. Çin menşeili bir şirketin diş macunu reklamı için Tayland merkezli Illusion CGI Studio adlı fotoğraf stüdyosu tarafından oluşturulmuş.

İddia Yayılımı

Sosyal medyada mimari, sanat içerikli sayfalar başta olmak üzere pek çok sosyal medya kullanıcısı tarafından bir görsel paylaşılıyor. İddiaya göre bu görsel Dalton Ghetti tarafından gerçek bir dişe oyulmuş Roma Kolezyumu modelini gösteriyor.

Tersine görsel aramalarda bu iddianın son birkaç yıldır farklı platformlarda yayılımda olduğunu ayrıca yabancı kaynaklardan taradığımızda iddianın yurt dışında da oldukça etkileşim aldığını fark ettik. Peki bu iddia ne kadar doğru?

Kanıt

Görsel, bir diş macunu markası reklamı olarak tasarlandı.

Yaptığımız tersine görsel aramalarda görselin orijinalini içeren 11 Ekim 2019 tarihli bir  Instagram gönderisine ulaştık.

“Mikropların yerleşmesine izin verme

Müşteri: Maxam
Kampanya Adı: Medeniyet
Ajans: JWT Şangay
Yapım Şirketi: Illusion CGI Studio”

Gönderinin açıklamasında yer alan bilgiler üzerinden yaptığımız araştırmalarda bu görselin Çin-Şanghay‘da diş macunu üreten Maxam adlı bir şirket için reklam amaçlı oluşturulduğunu gördük. ‘Mikropların yerleşmesine izin verme’ sloganının yer aldığı gönderideki görselin sağ alt kısmında da bir diş macunun yer aldığını görebilirsiniz.

 ‘Medeniyet’ adlı bu kampanya, JWT Şangay adlı bir ajansın çalışması. Bir diş macunu reklamında böyle bir görsel tercih etmelerindeki amaç dişlerde bazı ciddi plakların yaşadığını vurgulamak ve tüketicilere bakterilerin dişi çürütmesi sonucunda oluşan delikleri göstermek yerine, mimari eserlerin dişe yerleştirilmesiyle plağın dişlere potansiyel olarak neler yapabileceğine yönelik bir farkındalık oluşturmak. Nitekim bu kampanya fikirleriyle Cannes Uluslararası Yaratıcılık Festivali’nde iki tane ödül kazandılar. Görselin hikayesi bu şekilde. Peki bu görsel nasıl oluşturuldu? İddia edildiği üzere Kolezyum gerçek bir dişe oyuldu mu?

Görsel, aslında bir dijital tasarım

Gönderiyi paylaşan sayfanın Illusion CGI Studio’a ait olduğunu görüyoruz. Illusion CGI Studio, Tayland-Bangkok merkezli çeşitli bilgisayar grafiklerinin oluşturulduğu bir stüdyo. Nitekim CGI ‘bilgisayar üretimli imgeleme’ anlamına gelen ve dijital olarak tasarımlar oluşturmaya yarayan bir uygulama.

Söz konusu görsel de aslında bir dijital tasarım. Halihazırda, Instagram’da gönderileride de CGI, dijital sanat, illüstrasyon gibi etiketler yer alıyor. Görsel bir dişin içerisine İtalya’nın başkenti Roma’da bulunan Kolezyum adlı arenanın eklendiği görülüyor. Görsele ilişkin detayları stüdyonun kendi internet sitelerinde de görebilirsiniz. Tasarım öncesine dair görsellere de ulaşılabiliyor.

Nitekim projenin denetleyicisi Post Rattanas, USA Today’a yaptığı açıklamada hiçbir işlemde gerçek diş veya fotoğraf kullanılmadığını doğrulayarak dişi şekillendirmek ve Kolezyum’un dokusunu oluşturmak için ZBrush ve Modo dahil olmak üzere bilgisayar tarafından oluşturulan görüntü programlarını kullandığını belirtmiş.

Çalışma, Dalton Ghetti’ya ait değil.

Öte yandan bu iddianın Dalton Ghetti ile bağdaştırıldığını görüyoruz. Kalem oyma sanatçısı olan Ghetti, kurşun kalemin uçlarını dikiş iğneleri ve keskin metal bıçaklarla oyarak çeşitli şekillerde minyatür eserler oluşturuyor. Ancak kendisinin herhangi bir illüstrasyon çalışması yok. Dolayısıyla söz konusu görselin ona ait olduğu iddiası gerçeği yansıtmıyor.

Bu iddia, birer doğruluk platformu olan USA Today Fack Check, AFP Fack Check, Hoax or Fact, Teyit, Doğruluk Payı ve Malumatfuruş tarafından incelenmiştir.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Colosseum
  • Dalton Ghetti
  • diş
  • dişe oyulmuş Kolezyum
  • minyatür
  • Roma Kolezyum
  • sanat eseri

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar