fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

Tyson’ın aşı propagandası yaptığı iddia edilen tişörtü aslında Tyson’ın boks müsabakasından bir kare içeriyor. İddia kaynağı fotoğraf ile orijinal fotoğraf yan yana getirdiğinde aşı karşıtı mesajın tişörte fotomontaj ile eklenmiş olduğu görülüyor.

İddia Yayılımı

Yerli ve yabancı birçok haber mecrasında ve sosyal medya platformlarında paylaşılan, dünyaca ünlü boksör Mike Tyson’ın “Tanrıya güveniyorum, aşılara değil” yazılı tişörtü ile aşı karşıtı mesaj vermek için poz verdiği iddia edilen fotoğrafı gündem oldu. İlgi uyandıran fotoğraf aşı karşıtları tarafından sözde örnek davranış olarak kabul ederek büyük oranda destek aldı. Sosyal medya kullanıcıları beğeni ve yorumlar ile Tyson’ın aşılara karşı mücadelesini takdir etti. Tyson hayranları ve onu yakından takip edenler ise fotoğrafın geçmişe ait olduğunu ve tişörtünde farklı bir baskı bulunduğunu iddia etti. Tyson tişörtü ile aşı karşıtı bir propaganda yapmış olabilir mi? Tüm iddiaları araştırarak ve her açıdan değerlendirerek gerçeği sizler için araştırdık.

Ünlü boksör Mike Tyson’ın giydiği tişörtle aşı karşıtı olduğu iddia edilerek yayımlanmış birçok haber ve sosyal medya platformlarında paylaşılmış birçok iddia var.

Kanıt

Fotoğrafın gerçekliğine dair bilgiyi asıl kaynağa ulaşarak elde edeceğimizi düşünerek Tyson’ın resmi Instagram hesabını ziyaret ettik. Ünlü boksörün 23 Kasım 2020 tarihinde paylaştığı bir post bize fotoğrafın orijinal halini görme imkanı sağladı. Tyson’ın paylaşımlarında resmi markası olan Mike Tyson giyim koleksiyonuna yeni ürünler ekledikleri haberini takipçileriyle paylaşmış olduğu görülüyor. İncelediğimizde koleksiyonun temasının Tyson’ın boks müsabakaları olduğu tespit ettik.

Dolayısıyla iddia kaynağı tişört Tyson’ın giyim koleksiyonuna ait bir parça ve üzerindeki görsel aşı karşıtı bir propaganda yazısı değil spor müsabakasından bir görsel içeriyor.

Söz konusu iddiadaki fotoğraf ile Tyson’ın paylaşımındaki orijinal fotoğrafı yan yana getirdiğimizde aşı propagandası olarak lanse edilen mesajın tişörtün üzerine sonradan eklendiğini görebiliyoruz. Fotoğraflarda arka fon, duvar taşlarının milimetrik dizilişi, Tyson’un jest ve mimiklerinin birebir örtüşmesi gibi birçok kanıt ile tişörtün üzerindeki baskı fotomontaj ile değiştirilmiştir diyebiliriz.

Ayrıca teyit.orgmalumatfuruş.orgdogrulukpayı.orgsmhoaxslayer.com gibi yerli ve yabancı birçok doğrulama platformunun araştırmaları da söz konusu iddianın yanlış olduğu sonucuna varıyor.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • aşı karşıtı
  • boks müsabakası
  • Fotoğraf
  • haber
  • iddia
  • Mike Tyson
  • paylaşım
  • tişört

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar