fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

Çocuklarda Bulaşıcı Hastalıklar Direktörü Angela Myers; maskesini kendi takabilecek yaşta çocuklar için; maske, enfeksiyon bulaşmasını önlemenin güvenli ve etkili yoludur, dedi. Amerikan Pediatri Akademisi; karbondioksit molekülleri çok küçük, bez veya tek kullanımlık maskelerden kolayca dışarı çıkabilirler, bilgisini verdi. 1883’ten beri uluslararası hakemli bir tıp dergisi olan American Medicine Association (JAMA), çocuklarda maske kullanımının zararlarını içeren tıbbi çalışmasını, kanıt yetersizliği nedeniyle geri çekti.

İddia Yayılımı

Bir süredir sosyal medyada korona virüsten korunmak için yüz maskesi takan çocukların tehlikeli seviyelerde karbondioksite maruz kaldıklarına dair iddialar gündeme geliyor. Aralarında ünlü isimlerin de bulunduğu birçok sosyal medya kullanıcısı, çocuk maskelerinde yüksek oranda karbondioksit biriktiğini iddia ediyor. Yoğun ilgi gören söz konusu iddiaya dair paylaşımlar konuşulup tartışılmaya devam ederken, özellikle ebeveynler çocukları için kaygılandıklarını dile getiriyor. Maske kullanımının yasaklanmasını talep edenler kadar iddiaya şüphe ile yaklaşıp, gerçekliğini sorgulayanlar da var. Detaylıca araştırdık. İşte iddiaya dair gerçekler.

Sosyal medyanın gündeminde uzun süredir yer alan COVID-19 tedbirleri kapsamında maske kullanımının zararlarına dair iddialar bu kez de çocukların maske kullanmaması gerektiğini işaret ediyor. Söz konusu iddiaya dair paylaşımlar yaparak iddiayı sosyal medyanın gündemine taşıyan tanınmış kişiler de var.

Maske takan çocukların yoğun şekilde karbondioksite maruz kaldıkları iddiası yabancı basında da gündeme geldi. İlk önce LİftSiteNews‘de yer alan iddia yankı uyandırdı. LiftSiteNews web sayfasında görüntülenen bu iddia hakkında çok sayıda paylaşım yapıldı. Paylaşımlarda; “Yüz maskeleri çocukların güvenli karbondioksit sınırının altı katını solumasına neden oluyor, çalışma bulguları” iddiasına dikkat çekildi. Ayrıca “Maskelerde yanlış bir şey olmadığını mı düşünüyorsunuz? Maskeler zararlıdır, işe yaramaz, gereksizdir ve anayasaya aykırıdır!” cümleleri kullanıldı.

LiftSimeNews ‘in kaynak gösterdiği makaleyi içeren 1883’ten beri uluslararası hakemli bir tıp dergisi olan American Medicine Association (JAMA), çocuklarda maske kullanımının zararlarını içeren tıbbi çalışmasını, kanıt yetersizliği nedeniyle 16 Temmuz 2021’de geri çekti.

 

Kanıt

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve UNICEF, “12 yaş ve üzerindeki çocukların yetişkinlerle aynı koşullar altında, özellikle de diğerlerinden en az 1 metrelik bir mesafeyi garanti edemedikleri ve bulaşmanın yaygın olduğu durumlarda, maske takmaları gerektiğini” tavsiye ediyor. Her yaştan çocuklar için yüz maskeleri ile ilgili DSÖ önerileri burada yer alıyor. Çocukların nasıl ve ne zaman maske takması gerektiğini anlatan videoya da buradan ulaşabilirsiniz.

Tüm bu iddialar üzerine Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), MythBusters blog gönderisinde çocuklarda maske kullanımıyla ilgili ilgili yaygın yanlış anlamaları ele aldı. Karbondioksit karşı endişelere; “Yüz maskelerinin normalde soluduğumuz havayı yeniden solumaktan karbondioksit zehirlenmesine (hiperkapni olarak bilinir) yol açabileceğine dair yanlış raporlar var. Ama bu doğru değil” diyerek karşılık verdi. Kılavuz niteliğindeki yazıda; “karbon dioksit molekülleri çok küçüktür, solunum damlacıklarından bile daha küçüktür. Bez veya tek kullanımlık maskeler gibi nefes alabilen malzemelerle kapana kısılamazlar, bilgisi verildi.

AAP sözcüsü Reuters‘e e-posta yoluyla, Reuters’in yüz maskelerinin çocukların güvenli karbondioksit sınırının altı katını solumasına neden olup olmadığına ilişkin soruşturmasına yanıt olarak “bu ifadenin kesinlikle doğru olmadığını” söyledi. Reuters‘ın daha önce yüz maskesi takmanın hiperkapniye neden olabileceği iddiasının yanlış olduğu sonucuna vardığı bir araştırması var.

Missouri, Kansas City’deki Çocuklara Bulaşıcı Hastalıklar Direktörü Angela Myers, e-posta yoluyla Reuters’e verdiği demeçte, maskelerini yardım almadan takıp çıkarabilen çocuklar için “maske takmak enfeksiyon bulaşmasını önlemenin güvenli ve etkili bir yoludur ” dedi.

Araştırmalar, uzman görüşleri, çocuk sağlığı yetkililerinin açıklamaları doğrultusunda söyleyebiliriz ki;  maskesini kendi takıp çıkarabilecek yaşta çocukların Covıd-19 tedbirleri kapsamında maske kullanmasında bir sakınca görülmüyor. Bizimle aynı karara varan başka doğrulama platformların yanı sıra hazırlanmış çeşitli tıbbi çalışmalar da var.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • bulaşıcı hastalık
  • çocuk
  • Covid aşısı
  • enfeksiyon
  • maske
  • tedbir

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar