fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • İran’da ahlak polisleri tarafından gözaltına alınan Mahsa Amini, 16 Eylül’de vefat etmişti.
  • Video, 26 Ekim’de Mahsa Amini’nin vefatının 40. günü dolduğu için mezarına yapılan yürüyüşte kaydedilmiş.
  • Haber kaynakları, yürüyüş esnasında atılan sloganları vermiş. Aralarında “Tek yol Atatürk” yer almıyor.
  • Dikkatli dinlendiğinde Kürtçe “kadın, yaşam, özgürlük” anlamına gelen ve özellikle son protestolarda sürekli atılan “Jin, jiyan, azadi” sloganının söylendiğini ayırt edebiliyoruz.
  • Orijinal video, İranlı gazeteciler tarafından 26 Ekim’de paylaşılmış. İddiadaki paylaşım ile aynı. Yani üzerine ses eklenmemiş.

İddia Yayılımı

Sosyal medyada yayılıma giren bir iddiaya göre Mahsa Amini’nin mezarını ziyarete giden insanlar, “Tek yol Atatürk” sloganı atmışlar.

Diğer yandan, gazeteci Nevşin Mengü de dahil olmak üzere bazı Twitter kullanıcıları, videoya ses eklendiğini iddia etti.

Videoyu iddiayı inceledik.

 

Kanıt

Mahsa Amini, İran’da ahlak polisleri tarafından gözaltına alındıktan sonra 16 Eylül’de vefat etmiş; bu olayın arkasından ülkedeki kadınların içinde bulunduğu baskıyı protesto etmek için eylemler yapılmıştı. Bu eylemler hala devam ediyor.

Videodan ekran görüntüsü alıp tersine arattığımızda görüntülerin gerçekten de Mahsa Amini’nin mezarına yürüyen insanları gösterdiğini doğrulayabiliyoruz. 26 Ekim’de Amini’nin vefatının 40. günü olduğu için mezarına anma yürüyüşü yapılmış.

Yürüyüşle ilgili haber kaynaklarında, atılan sloganlara yer verildiğini görebiliyoruz. Bunların arasında “Tek yol Atatürk” veya Atatürk’ün anıldığı herhangi bir söz yer almıyor.

Mezopotamya Ajansı, videoyu paylaştığı haberin başlığında “Jin, jiyan, azadi” sloganı ile yürüş yapıldığını vermiş.

Video dikkatli dinlendiğinde, son dönemde İran’daki protestolarda sürekli söylenen Kürtçe “jin, jiyan, azadi” yani “kadın, yaşam, özgürlük” sloganı atıldığını ayırt edebiliyoruz. Aynı slogan, İran protestolarında “zen, zendegi, azadi” (زن زندگی آزادی) şeklinde de kullanılıyor.

Videoya ses eklenmemiş

Nevşin Mengü de dahil olmak üzere bazı kullanıcılar, videoya ses eklendiğini iddia etmişti. İddia videosunun orijinali 26 Ekim’de paylaşılmış.

İranlı gazetecilerin aynı gün paylaştığı video ile iddia videosu karşılaştırıldığında oynama yapılmadığı anlaşılıyor.

Bu iddia Doğruluk Payı tarafından da incelendi.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • iran
  • mahsa amini

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar