fbpx
Yanlış
Doğru
Çarpıtma

Sonuç

  • Görüntüler güncel değil, 2020 yılında yaşanan bir olayı gösteriyor.
  • Kaynaklarda, Londra’da Romford’daki Chadwell Heath Baptist Kilisesi’nde gerçekleşen olay sonrası haçı yerinden çıkarmaya çalışan adamın tutuklandığı belirtilmiş.
  • Olayı gerçekleştiren kişinin kimliğiyle ilgili ise güvenilir bir bilgi bulunmuyor.

İddia Yayılımı

Sosyal medyada paylaşılan ve kısa sürede yüksek etkileşim alan bir video paylaşımla, Londra’da bir sığınmacı tarafından bir kilisenin haçının söküldüğü iddia edildi. Sığınmacılara yönelik olumsuz tepkilere neden olma tehditi oluşturan bu paylaşımı, ne zaman çekildiği veya bağlamının doğru olup olmadığı gibi bazı şüpheler sebebiyle inceledik.

 

 

 

 

Kanıt

Söz konusu görüntünün gerçekliğini araştırmak için videodan aldığımız ekran görüntüsünü arama motorlarında taradığımızda 2020 yılına ait yerli ve yabancı birçok haber kaynağına ulaşıyoruz.

Daily Mail’in Ekim 2020 tarihli haberinde yer alan bilgilere göre, üzerinde NASA yazılı tişörtü bulunan bir kişinin Londra’nın doğusundaki Chadwell Heath Baptist Kilisesi’nin çatısına çıkıp haçını sökmeye çalıştığı aktarılmış. Daha sonra olay yerine gelen polisin şüpheliyi gözaltına aldığı belirtilmiş.

Ayrıca Daily Mail’in haberinde olaya tanık olan yerel bir kafenin sahibinin olaya dair verdiği ifadeye göre, haçı sökmeye çalışan kişiyi daha önce o çevrede görmediğini ve oralı olduğunu sanmıyorum dediği ve kişinin Cezayirli ya da Faslı olabileceğini varsaydığı bilgisi yer alıyor.

Görüntü güncel değil 2020 yılından

Haber kaynaklarının aktardığı bilgilere bakmaya devam ettiğimizde saldırganın kimliğiyle ilgili bir bilginin yer almadığını ve haberlerde bu kişinin  ‘kimliği belirsiz bir kişi’ olarak aktarıldığını görüyoruz.

Sonuç olarak görüntülerin güncel olayı gösterdiği iddiası gerçeği yansıtmıyor. Bir kişinin Chadwell Heath Baptist Kilisesi’nde haç figürüne saldırdığı ve yerinden sökmeye çalıştığı görüntüler 2020 yılında kaydedilmiş. Ayrıca görüntülerdeki kişinin nereli olduğuna dair güvenilir bir bilgiye ulaşılamıyor.

Sosyal medyada bağlamından koparılan ve hatalı aktarımla paylaşılan görüntülerle sıklıkla karşı karşıya kalıyoruz. Bu paylaşımlara karşı bilgilerin güvenilirliğine bakılmalı ve resmi kaynak kontrolü yapılarak paylaşım yapılmalı. Özellikle bu iddia paylaşımında da gördüğümüz gibi belirli grubu hedef alan paylaşımlarda amaç elbette ki güncel olmayan ve yanlış bilgileri yayılıma sokmak ve karışıklığa sebebiyet vermek. Ancak doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmak için güvenilir ve resmi kaynaklara bakmak ve doğrulanmış bilgileri tercih etmek bu yanlış yayılıma karşı durmak için büyük bir önem taşıyor ve bilinç kazandırıyor.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • haç
  • kilise
  • polis
  • saldırı

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar