“Lokantamda yabancı çalıştırmıyorum” diyen kişinin Suriyeli olduğu iddiası
9 Tem 2024
14:34
Sonuç
- Video, Suriyeli bir işletmeciyi değil, Türk tiyatro sanatçısı Ozan Arif Demirtaş’ı gösteriyor.
- Demirtaş yaptığı açıklamada videoyu mizah amaçlı ürettiğini belirterek, “Videonun bağlamdan koparılarak kullanılmasından ötürü oldukça üzgünüm” açıklamasında bulunmuş.
İddia Yayılımı
Sosyal medyada hızla yayılan ve kısa sürede viral haline gelen bir video paylaşımda, Suriyeli olduğu öne sürülen şahsın “Türk vatandaşı gelmiş benim Suriye lokanta iş istiyor. Bana iş ver. Ben dedim yabancı çalıştırmıyorum, kusura bakma. Sonra bana kızıyor. Neden bana kızıyor, ben yabancı çalıştırmak istemiyorum.” ifadelerini kullandığı görülüyor.
Geçtiğimiz yıl gündeme gelen ve yine sosyal medya kullanıcıları arasında çok eleştirilen bu paylaşımın gerçekliğini inceledik.
Kanıt
Görüntülerin gerçekliğini araştırmak için tersine görsel arama metoduna başvurduğumuzda, iddia edilenden farklı bir sonuca ulaşıyoruz.
Söz konusu videodaki kişi aslında Suriyeli bir işletmeci değil, Suriyeli taklidi yapan tiyatrocu Türk vatandaşı Ozan Arif Demirtaş. 2023 yılında basına yansıyan haberlerde, Demirtaş’ın yayınladığı videoda aslında Suriyeli taklidi yaptığı belirtiliyor.
Video eğlence amacıyla üretilmiş
Görüntülere ilişkin ulaştığımız bir başka kaynakta ise, Ozan Arif Demirtaş’ın yaptığı paylaşımın ardından tepki çekmesi sebebiyle gözaltına alındığı bilgisi yer alıyor.
Ek olarak haber kaynaklarından söz konusu video hakkında açıklamasına ulaştığımız Ozan Arif Demirtaş videoyu mizah amacıyla ürettiğini şu sözlerle ifade etmiş: ” Ben doğma büyüme Türk’üm. Mesleki anlamda mizah amaçlı ürettiğim içerik farklı amaçlara hizmet etmek için kullanılmış. Eğlence amaçlı çektiğim videonun, kullandığım mizah etiketlerinden ve bağlamdan koparılarak kullanılmasından ötürü oldukça üzgünüm”
Ozan Arif Demirtaş’ın sosyal medya hesaplarını araştırdığımızda ise gulushane_tv kullanıcı isimli hesabı üzerinden birçok farklı tipleme videolarına ulaşmak mümkün.
2023 Ağustos ayında ilgili iddiayı inceleyen doğruluk kontrolü platformu Teyit, videoyu çeken Ozan Arif Demirtaş’a ulaşmış. Demirtaş, tiyatro sanatçısı olduğunu belirterek, yayınladığı videonun mizahi amaçla paylaştığını ifade etmiş.
Sonuç olarak paylaşılan iddianın aksine, video Suriyeli bir işletmeciyi değil, mizah amacıyla çekilmiş parodi bir içeriği gösteriyor. Sığınmacılar hakkında sosyal medyada yayılan ve yanlış olduğu sonucuna ulaştığımız içeriklere sık sık rastlıyoruz. Bazen nefret söylemini körükleyen ve yanlış ilişkilendirilen paylaşımlar sosyal medya kullanıcıları arasında tartışmalara sebep oluyor. Bu nedenle, şüphe uyandıran içeriklerin doğruluğunun sorgulanması ve güvenilir kaynaklardan resmi açıklamaların takip edilmesi büyük önem taşıyor. Ayrıca, yanlış bilgilerin yayılmasını önlemek amacıyla doğrulanmamış bilgileri paylaşmaktan kaçınmalı ve bu tarz parodi videolara karşı daha duyarlı olmalıyız.