LGBTİ+ bayrağını yırtan babayı gösteren video gerçek mi?
28 Şub 2024
16:09
Sonuç
- Video gerçek değil, kurgu içerik.
- Videonun tamamı 7 dakika; yani iddia paylaşımlarında kırpılarak kullanılmış.
- Henderson Drama Kulübü tarafından hazırlanan videonun sonunda dış ses ve oyuncular bir araya gelerek bunun bir skeçten ibaret olduğunu açıklıyorlar.
İddia Yayılımı
Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada yayınlanan bir videoda Amerika’da bir babanın LGBTİ+ bayrağını yerinden söküp kestiği görülüyor. İddialara göre videodaki baba boşandığı eski eşinden oğlunu aldığı sırada kapıda asılı olan LGBTİ+ bayrağına saldırarak eski eşine ‘oğlumu etkilemene izin vermeyeceğim’ diyor. Video araştırıldığında Eylül 2023’ten bu yana, özellikle global paylaşımlar olmak üzere pek çok içerikte kullanılmış. Güncel paylaşımlarda videonun alındığı Dom Lucre isimli X hesabı, paylaşıma ‘Would you be mad if you saw you think this dad rip his son mother’s LGBTQ flag grom her house because his son lives there? (Bu babanın, oğlu orada yaşadığı için oğlunun annesinin LGBTQ bayrağını evinden söktüğünü düşünseniz kızar mıydınız?)’ notu eklemiş. Yani aslında bir yargıda bulunmaktan ziyade videoyu paylaşarak bir soru yöneltmiş.
Kanıt
Video, kurgudan ibaret
Videodan alınan ekran görüntüsü arama motorlarında tersine aratıldığında orijinal içeriğe kolaylıkla ulaşılabiliyor. Video ilk olarak 28 Eylül 2023 tarihinde Henderson Drama Kulübü’nün TikTok hesabından paylaşılmış.
@hendersondramaclub_nm Dad rips pride flag coming to pick up his son#drama#dramatiktok#pride#karma#moralofthestory ♬ original sound – HendersonDramaClub
Ancak video burada iddia paylaşımlarında olduğu gibi 1,37 dakika değil. 7 dakikalık videonun tamamı izlendiğinde ise içeriğin bir kurgudan ibaret olduğu ve kırpılarak paylaşıldığı için yanlış anlaşıldığı sonucuna ulaşılıyor. Orijinal videoda, bir baba gerçekten eski eşine evinin kapısına LGBTİ+ bayrağı astığı ve oğlunu etkilediği için tepki veriyor. Kadın da buna ‘bayrağın herkesi sevmeyi temsil ettiğini’ söyleyerek karşılık veriyor. Videonun devamında tartışma sürse de en sonundaki açıklamada içeriğin bir skeç olduğu söyleniyor ve takipçilerden konu ile ilgili yorum yapmaları isteniyor. Yani video kurgu olmasının yanı sıra, herhangi bir tarafa destek niteliğinde de üretilmemiş.