Kola üzerinde yapılan PCR testinin pozitif çıktığı iddiası
20 Tem 2022
15:33
Sonuç
- Avusturyalı Milletvekilinin kullandığı test kiti PCR testi değil, hastalığı geçiren kişilerde antikor bulunup bulunmadığını görmek için kullanılıyor ve test, sürüntüyle değil ‘kan örneğiyle’ sonuç veriyor.
- Milletvekili teste pH sabitleyici damlatmadan doğrudan koladan aldığı damlayı bekletiyor. Kola asidik yapıda olduğundan, test çubuğundaki antikor proteinlerini bozuyor ve sonucu pozitif göstererek yanlış sonuç alınmasına sebep oluyor.
İddia Yayılımı
Geçtiğimiz günlerde Twitter’da bir kullanıcının paylaştığı video, binlerce etkileşim almıştı. Bahse konu videoda, Avusturya milletvekili olduğu belirtilen bir kişinin, kola ile PCR testi üzerinde yaptığı deneyin “pozitif” sonuç verdiği belirtildi.
Michael Schnedlitz olduğu anlaşılan Avusturyalı Milletvekili, kürsüde yaptığı bu deney sonucunda testin pozitif çıktığını ve PCR testlerinin işlevsiz olduğuna dair bir vurgu yapmış..
2020 yılında da yayılımda olan bu iddiayı araştırdık.
Milletvekili Schnedlitz’in açıklamasına buradan ulaşılabilir.
Kanıt
Arama motoru Google üzerinden kapsamlı aratıldığında, Avusturyalı vekilin kullandığı testin Dialab şirketinin ürettiği hızlı antikor sonuç alma testi olduğunu anlıyoruz.
Testin kullanım amacı farklı, kandaki antikor miktarını gösteriyor
Bu test ile kişinin Covid-19 pozitif olup olmadığını değil, kanındaki antikor seviyesi anlaşılabilir. Dolayısıyla; vekilin elindeki testlerin kullanım amacı doğru değil. Test sürüntü örneği ile değil, kişinin kan örneği sayesinde netice veriyor
Vekil, testi yanlış uyguluyor
Dialab’ın web sitesinde bu test kitlerinin kullanım kılavuzu incelendiğinde, testte kan örneğinin yanı sıra pH sabitleyici sıvının da damlatılması gerektiği belirtiliyor. Avusturyalı vekil, test çubuğunu kolaya temas ettirdikten sonra sonucu bekliyor ancak pH sabitleyici sıvıyı test çubuğuna damlatma aşamasını atlıyor. Bu sebeple test, pozitif sonuç veriyor.
pH değeri bu gibi testlerde önemli. Bahse konu kola markasının ürünlerinin pH değerleri 2,3 ile 3 arasında değişiyor. pH sabitleyici 7 değerini vererek işlemi sabitleştiriyor. Dolayısıyla içeriğin asidik özellik taşıması ve pH sabiyleyici kullanılmadan uygulanması, testin sonucunu ‘pozitif’ göstererek yanlış çıkmasına neden oluyor.
Bu iddiayı Teyit ekibi incelemiş ve yaptıkları deneyle bunun mümkün olmayacağı sonucuna ulaşmıştı.