fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Gözaltıların Kemal Kılıçdaroğlu’nun uyarısı ile bir bağı yok. SpecTor operasyonu kapsamında yapılmış.
  • Avrupa Polis Teşkilatı’nın düzenlediği operasyon Cambridge Analytica ile değil silah ve uyuşturucu ticareti ile alakalı.

İddia Yayılımı

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, 1 Mayıs’ta Twitter hesabından yaptığı paylaşım ile İletişim Başkanı Fahrettin Altun’u dark web ve Cambridge Analytica konusunda uyarmıştı. 

Fahrettin Altun, Kılıçdaroğlu’nun paylaşımına aynı gün uzunca bir metin ile cevap vererek sözlerinin “dedikodu ve iftira” olduğunu söylemişti.

1 Mayıs’ta bunlar yaşanırken 2 Mayıs’tan itibaren Kemal Kılıçdaroğlu’nun, İletişim Başkanı Fahrettin Altun’a yaptığı Cambridge Analytica uyarısı sonrası, uluslararası polisin (Europol) dark web ağına baskın yapıp 288 şüpheliyi gözaltına aldığı iddiası yayılmaya başladı.

Gözaltılarının Kılıçdaroğlu’nun paylaşımı üzerine gerçekleştiği iddiasını inceledik.

Kanıt

Avrupa Polis Teşkilatı (Europol) gerçekten de “dark web” operasyonu gerçekleştirmiş. Ancak bu operasyonun Kemal Kılıçdaroğlu’nun uyarısı ile bir bağı bulunmuyor.

Europol’un resmi sitesinde konuyla ilgili 2 Mayıs tarihli bir metin var. Bu içeriğe göre operasyon 9 ülkeyi (Avusturya, Fransa, Almanya, Hollanda, Polonya, Brezilya, İsviçre, Birleşik Krallık, ABD) kapsıyor. Söz konusu ülkeler arasında Türkiye yer almıyor.

SpecTor isimli operasyonda yasa dışı ürün ve hizmet satışlarının merkezi olan dark web üzerinden yapılan uyuşturucu ve silah ticareti hedef alınmış. Sonucunda ise 288 şüpheli tutuklanmış. Nakit ve sanal birimlerde toplam 50.8 milyon Euro’dan fazla para, 850 kg uyuşturucu ve 117 silah ele geçirilmiş.

Europol’un metni incelendiğinde soruşturmaya temel olacak istihbarattan bahsedilirken 2021 yılının işaret edildiği görülüyor. Alman makamlarının sağladığı istihbaratlar, veri ve kanıtların çapraz eşleştirilmesi ve analiziyle elde edilen bilgiler ve polisin başlattığı soruşturma sonucu satıcılar yakalanıyor. Sonuç olarak da Avrupa, ABD ve Brezilya’da on binlerce yasadışı mal satışı yapan 288 kişi tutuklanıyor. Dark web soruşturmaları 288 kişinin ardından da devam ediyor.

Operasyonun detayları incelendiğinde bir uyarı üzerine yapılamayacak kadar kapsamlı bir operasyon olduğu anlaşılıyor. Ayrıca soruşturmanın kapsamında Türkiye de yer almıyor. Dolayısıyla tutuklamaların Kemal Kılıçdaroğlu’nun paylaşımıyla herhangi bir organik bağı bulunmuyor.

Cambridge Analytica nedir?

Cambridge Analytica konusu 2016’daki ABD seçimleri ve İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma süreci olan Brexit’te etkili rol oynadığı düşünülen bir veri paylaşımı skandalı. Skandalın öznesi ise Facebook.

İngiliz veri analitiği şirketi olan Cambridge Analytica, 2014’ten itibaren Facebook’tan aldığı kullanıcı verilerini siyasetçilere ve iş dünyasına sunmak üzere on milyonlarca kişinin bilgilerini usulsüz bir şekilde ele geçirmişti.

Cambridge Analytica ve Facebook’un kişisel verileri kötüye kullandığı açığa çıktıktan sonra (2018) Facebook’un kurucusu Mark Zuckerburg, ABD Kongre’sinde özür dilemişti.

ABD seçimleri örneği üzerinden anlatacak olursak Cambridge Analytica aracılığıyla Facebook’tan usulsüz bir şekilde elde edilen kullanıcı verileri, seçmen profili oluşturmak için kullanılmış. Bu profiller üzerinden siyasi reklamcılık ve propaganda programı geliştirilmiş.

Şirketin CEO’su Alexander Nix, “Bütün araştırmayı yaptık. Bütün veriyi elde ettik. Bütün analizi gerçekleştirdik. Hedeflemeyi yaptık. Bütün dijital kampanyayı, televizyon kampanyasını biz yönettik ve bizim verilerimiz stratejilerini belirledi.” diyerek 2016 ABD seçimlerinde önemli bir rol üstlendiklerini açıklamıştı.

Bu iddia daha önce Teyit.org tarafından da incelendi.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Darkweb
  • fahrettin altun
  • Kemal Kılıçdaroğlu

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar