fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Video güncel değil.
  • Videonun en eski paylaşımı Mart 2022’den.

İddia Yayılımı

Fransa’da 17 yaşındaki Nael’in polis kurşunu ile öldürülmesinin ardından ülkede yaşanan olaya ilişkin protestolar başladı. Bu protestolara ait olduğu iddiasıyla paylaşılan görüntüler de sosyal medyada hızlıca dolaşıma girdi.

Aynı iddia ile paylaşılan bir keskin nişancı videosunu inceledik.

Kanıt

Video güncel değil

Videodan ekran görüntüsü alıp tersine görsel arama metodu ile taradık. Fransa’daki son protestoların çıkış noktası 17 yaşındaki Nael’in öldürülmesiydi. Bu olay, 27 Haziran’da oldu. Ancak videoyu araştırırken görüntülerin bu tarihten önce de sosyal medyada dolaşımda olduğunu gördük.

Görüntü doğrulamaları üzerine çalışan HoaxEye, videonun ulaşılan en eski paylaşımının Mart 2022 olduğunu yazmış.

30 Haziran’da Fransa’daki protestoda çekildiği iddiasıyla paylaşılan bir tweet’in altında Twitter not düşmüş. Bu nota göre videodaki gerçek bir tüfek değil.

Sonuç olarak iddia videosu, 17 yaşındaki gencin ölümünü takip eden protestolardan çok daha önce dolaşımdaydı.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • fransa
  • Nael
  • protesto

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar