
Kanada’da polis memurunun ‘sözde Müslüman kadının’ başörtüsünü çıkarıp şiddet uyguladığı iddiası
12 Oca 2023
13:35
Sonuç
- Yaşanan olayda, polis tarafından şiddet gören Dalia Kafi isimli kişinin başında başörtüsü değil, bere bulunuyor.
- Olay, 2017 yılında Kanada’nın Calgary şehrinde yaşanmış.
- Dalia Kafi’nin Müslüman olduğuna dair herhangi bir sonuca ulaşılamıyor.
İddia Yayılımı
Sosyal medyada yayılan bir video gönderisinde, Kanada’da polis memurunun Müslüman bir kadının başörtüsünü çıkarıp şiddet uyguladığı iddia edildi.
İddia kısa süre içerisinde etkileşim aldı ve farklı kullanıcılar tarafından yorumlandı. Aynı zamanda videonun YouTube hesapları üzerinden de paylaşıldığı ve Dalia Kafi’nin başörtüsünün polis tarafından zorla çıkartıldığını gösterdiği iddia edilen paylaşımlar yapılmış.
Kanıt
Söz konusu iddiayı videodan aldığımız görüntülerin tersine görsel aramasıyla araştırdığımızda Kanada basınına yansıyan haber sonuçlarıyla karşılaşıyoruz.
Haberlerde verilen bilgiler doğrultusunda, görüntülerdeki kadının isminin Dalia Kafi olduğunu anlıyoruz. Kafi, sokağa çıkma yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle mahkeme kararıyla 2017 yılında tutuklanmış. Görüntülerde, Calgary’de polis memuru olduğunu anladığımız Alex Dunn ise, gözaltına alınma işlemlerinde Kafi’nin fotoğrafını çekmek için başında yer alan bereyi çıkarmaya çalışırken aralarında geçen olay sonucunda şiddet uygulamış ve Kafi’nin burnu kırılmış. Daha sonra polis memuru Dunn, meydana gelen olayla ilgili olarak saldırı ve bedensel zarar vermekle suçlanmış.
Haberlerde, polis memurunun 2020 yılında suçlu bulunduğu ve hapis cezasına çarptırıldığı belirtiliyor. Alex Dunn’ın aldığı hapis cezası kararına göre yarısı ev hapsinde, yarısı sokağa çıkma yasağı olmak üzere bir ay hapis cezası olduğu bilgisine de yer verilmiş. Duruşmaya bakan yargıç, Dunn’ın eylemlerinin önceden planlanmadığını ve polis memurunu toplumdan izole etmeye gerek görmediğini ifade ederek yaşanan olayı ‘ korkunç bir hata olarak’ değerlendirmiş. Buna ek olarak Kraliyet tarafı da, yaşanan saldırının olayla ilgili olarak toplum için zararlı olduğu ifadelerinde bulunmuş.
Dalia Kafi’nin başörtüsü yoktu
Twitter üzerinden anahtar kelimelerle konuya dair araştırma yaptığımızda Dalia Kafi’nin videosunun yeniden gündeme geldiği görülüyor. Twitter kullanıcıları videoyu paylaşarak, polis memuru Dunn’ın hapis cezası almamasına dair eleştirilerde bulunmuş ve bu durumu ırkçılıkla özdeşleştirmiş. Atılan Tweetler içerisinde de Kafi’nin fotoğraflarında başörtülü olmadığını görmek mümkün.
Edindiğimiz bilgilerden yola çıkarak araştırmaya devam ettiğimizde, Dalia Kafi’ye uygulanan polis şiddetine dair 2020 yılının haberlerine ulaşıyoruz. Ancak bu haberler içerisinde de Dalia Kafi’nin Müslüman olduğuna dair herhangi bir bilginin yer almadığı görülüyor.
Polis memuru Alex Dunn ve Dalia Kafi arasında geçen olay görüntülerinin uzun versiyonuna ise yine YouTube üzerinden ulaşıyoruz. Videoda, polis memuru Dunn Dalia Kafi’nin kafasındaki şapkayı çıkarmaya çalıştığı görülüyor. Video detaylı incelendiğinde ise Kafi’nin başında bere olduğu ve şapkanın dışına taşan saçların olduğu net bir şekilde görülüyor.
Videonun uzun hali şuradan izlenebilir;
Videoda da görüldüğü üzere Kafi’nin saçının açıkta olduğu ve başında bere olduğu görülüyor.
Bununla beraber basında yer alan çeşitli haberlerde de Dalia Kafi’nin çekilen fotoğraflarına erişebiliyor. Dalia Kafi’nin basın tarafından servis edilen fotoğraflarında başörtülü olmadığı görülüyor. Yaşanan olayla ilgili bulduğumuz sonuçlarda, Dalia Kafi’nin Müslüman olduğuna ilişkin bir bilgilendirmeye de yer verilmediği anlaşılıyor.

Ayrıca Global News’in haberinde Dalia Kafi’nin arkadaşının verdiği demeçte, Kafi’nin Haziran 2021 yılında aşırı dozdan hayatını kaybettiği bilgisine yer verilmiş.
Sonuç olarak sosyal medyada yapılan paylaşımlarda polis memurunun Müslüman bir kadının başörtüsünü çıkardığı ve şiddet uyguladığı öne sürülmüştü. Ancak ulaştığımız sonuçlara göre iddia görüntülerindeki olay yanıltıcı içerik kapsamına giriyor. 2017’de Kanada’da yaşanan olay görüntüleri incelendiğinde, polis tarafından şiddet uygulandığı görülen Dalia Kafi’nin Müslüman olduğu ve başörtüsünün zorla çıkarıldığına dair iddia paylaşımlarının gerçeği yansıtmadığı anlaşılmış oldu. İncelediğimiz kaynaklarda da Müslüman olduğuna dair bir bilgilendirmeye ulaşılamıyor.
Doğruluk kontrolü kuruluşu olan Factly aynı görüntülerin sosyal medyada Müslüman kadına Fransız polisin şiddet uyguladığı söylemiyle yayılmasının ardından iddiayı analiz etmiş ve Fransa ile bir ilgisi olmadığını ortaya koymuş. Bu iddia Doğruluk Payı tarafından da incelendi.