Kamboçya’da 1.5 metrelik yarasa görüldüğü iddiası
20 Oca 2022
13:08
Sonuç
- Fotoğraf Kamboçya’da değil, Filipinler’de çekilmiştir. 1.5 metre olduğu iddia edilen fotoğraftaki canlı, bir yarasa türü olan uçan tilki.
- Uçan tilkilerin boyu en fazla 30 cm. Fotoğrafta, olduğundan çok daha büyük görünmesinin sebebi, perspektif kaynaklıdır.
İddia Yayılımı
Fotoğraflanan canlı veya cismin boyutunu kavramak bazen zor olabiliyor. Hele ki, alan derinliği ya da izlediğimiz objenin yanında kıyaslayabileceğimiz başka bir nesne yoksa, boyut algısı daha da karmaşık hale gelebiliyor. Çünkü, fotoğrafı çeken kişiyle obje arasındaki mesafe, ek bir dijital araç kullanmadan ‘tahminden öteye gidemiyor.’ Böyle durumlarda, konuyu doğrulamak için ilk olarak ‘obje veya canlının’ ne olduğunu bilmek ya da sorgulamak gerekiyor. Tam da bu konuyla ilgili bir iddiayı ele alalım. 2018 yılından itibaren farklı sosyal medya kullanıcılarının ‘1.5 metrelik yarasa’ diye tanımladığı, aslında yaklaşık 30 cm boyutundaki bir uçan tilki!
Farklı haber sitelerinde ‘dev altın taçlı uçan tilki’ ismiyle de anılan bu türün başında bulunan altın renkli spesifik kürk, görseldeki yarasa bulunmamaktadır.
Kanıt
Aralıklarla gündem olan viral fotoğraf, Filipinler’de çekilen gerçek bir uçan tilkiye ait. Boyu en fazla 30 cm’ye ulaşan uçan tilkinin paylaşımlarda neredeyse bir insan kadar uzun görünmesi, fotoğrafın çekildiği perspektiften kaynaklanıyor.
Fotoğrafın bu illüzyonundan faydalanılan birçok görsel var. İtalya’nın turistik yapılarından Pisa Kulesi ile çekilen hatıra fotoğrafları, perspektif ve açının yarattığı göz yanılsamasının en basit örneklerinden.
Minik gövdesine rağmen birçok kişinin ‘yeni fobisi’ haline gelen uçan tilkiler Filipinler, Endonezya, Malezya, Çin, Myanmar, Singapur, Vietnam, Doğu Timor ve Tayland’da yaşayan bir türdür. Viral olan yarasa ise Filipinler’de kameralara yakalandı ve çekim açısının yarattığı illüzyon sayesinde gerçekte olduğundan çok daha büyük göründü.
Tamamen otçul dev yarasalar ailesinden olan uçan tilkiler, genellikle incir ve yaprak yiyerek beslenir. Kanat açıklığı ile birlikte 1,5 – 1,7 metre arasında bir boyuta ulaşabilen bu yarasa cinsinin gövdesinin uzunluğu da yine insan ile kıyaslanamayacak kadar küçüktür. Genellikle Dev altın taçlı uçan tilki olduğu belirtilse de, dikkatli incelendiğinde aynı tür olmadığı görülüyor.
Yarasaların kolektif bilincimizde yer edinen ‘kan emici’ imajına rağmen 1300 farklı türün yalnızca 3’ünün kanla beslendiğini ek olarak belirtebiliriz. Dolayısıyla, Türkiye’de görme imkanınız bulunmasa dahi, kendisinden korkmanıza gerek yok.