
İstanbul’a ataması yapılan aile hekimlerinden yalnızca 6’sının Türk olduğu iddiası
13 May 2022
14:02
Sonuç
- 25 Şubat 2022 tarihinde iki atama listesi açıklandı. İddiaya eklenen liste gerçek olsa da yalnızca 6 Türk’ün aile hekimi olarak atandığı doğru değil. Aynı gün yayınlanan 135. Ek Yerleştirme Listesi’nde 109 kişinin ismi yer alıyor. Bunlardan yalnızca 11 hekimin ismi yabancı.
İddia Yayılımı
Twitter’da İstanbul’a ataması yapılan aile hekimlerinden yalnızca 6’sının Türk olduğuna dair bir iddia dolaşıma girdi. Bugün bu iddianın gerçekliğini inceleyeceğiz.
Kanıt
Atama listelerinin yalnızca biri iddiaya eklenmiş
Tabloda da başvuru şekli olarak “kamu dışı” bilgisi veriliyor. Bu 22 kişilik kamu dışı atama listesinde 18 hekimin yabancı isim taşıdığı görülüyor.
Aynı gün paylaşılan (25 Şubat 2022) ve 109 kişiden oluşan 135. ek yerleştirme listesi iddiaların hiçbirine eklenmemiş. Liste çok uzun olduğu için yazımıza yalnızca 109 kişinin listelendiğini gösteren son kısmı ekleyeceğiz:
109 kişilik bu listede 11 hekimin yabancı isim taşıdığı görülüyor.
Atama listeleri, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünün resmi sitesinin ana sayfasında görülen “Duyurular” bölümünden yayınlanıyor. Örneğin son olarak 136. Aile Hekimliği Ek Yerleştirme Listesi paylaşılmış. 26 Nisan 2022‘de yayınlanan bu listede 83 kişi yer alıyor ve yalnızca iki hekim, (isimleri kıstas alırsak) Türk değil.
Tüm bu listeler, Türk atamasının azlığını göstermez. Yalnızca yabancı doktorların da atandığını gösterir.
İstanbul’da yabancı hekim ataması
Türkiye, 2011 yılı nisan ayından bu yana Suriyeli mültecilere kapılarını açıyor. Bunun için AB ile birlikte hareket eden hükümet, Göçmen Sağlığı Merkezi kurarak mültecilerin sağlık sorunlarının çözülmesini kolaylaştırmak için önemli bir adım attı.
Göçmen Sağlığı Merkezi‘nde Suriyeli personellerin görev aldığı bakanlığın resmi sitesinde duyurulmuştu. Bu merkezler, “Toplum Sağlığı Merkezi ve Bağlı Birimleri Yönetmeliği” doğrultusunda “TSM Bağlı Birimi” sayılıyor. Personel maliyetleri ise SIHHAT Projesi kapsamında karşılanmaktadır. SIHHAT Projesi, AB ile Sağlık Bakanlığının birlikte yürüttüğü projelerden biri.
Diken’in haberine göre İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Başkanı Dr. Serkan Özbakış, hekimliğinde yabancı uyruklu kişilerin görev aldığını şu sözlerle aktarmıştı:
Boş birim dediğimiz yerler sanal yani yüzde 95’inin ne binası, ne nüfusu ne de hemşiresi var. Bu arada İstanbul’da rakamların bu kadar yükselmesinin sebebi biraz da yabancı uyruklu hekimler. Yaklaşık 500 civarında yabancı uyruklu hekim aile sağlığı merkezlerinde görev yapıyor. İstanbul’da kadroları dolduramadıkları için bakanlık kamu dışı aile hekimi almak istiyor. Türkiye’de yaşayanlar tercih etmeyince de yabancı uyruklu hekimlerin sayısı giderek artıyor. Belli kriterler getirerek yabancı uyrukluları da alıyorlar. Türkçe bilmeyenlerin, çalışmaya başladıktan itibaren bir yılda dil sınavından geçmesi gerekiyor. Başta hastalar dil sorunu yaşadı. Ardından bakanlık bir mevzuat değişikliği yaptı. Birimlerdeki üç hekimden birinin yabancı uyruklu olabileceği şeklinde düzenleme yapıldı. Yabancı meslektaşlarımız, Türki Cumhuriyetler, Suriye, İran, Bangladeş gibi birçok ülkeden geldiler. Daha çok Esenyurt, Esenler, Sultangazi, Bağcılar, Gaziosmanpaşa, Zeytinburnu ilçelerinde çalışıyorlar.
Bu iddia Malumatfuruş tarafından da incelenmiştir.