İsrailli turistlerin Alanya’ya geldiği görüntüler güncel mi?
10 Eki 2023
13:25
Sonuç
- Görüntüler, Gazze hattındaki çatışmalardan öncesine ait.
- İsrailli turistlerin Alanya’ya gelişi 6 Ekim’de haberleştirilmiş.
- Hamas, İsrail’e yönelik ‘Aksa Tufanı’ operasyonunu 7 Ekim sabahı başlattı.
İddia Yayılımı
İsrail ile Hamas güçleri arasında çatışmalar devam ederken sosyal medyada gündeme ilişkin pek çok içerik paylaşılıyor. X üzerinden paylaşılan bir videoda İsrailli turistlerin kruvaziyer gemi ile Alanya’ya geldiği görülüyor. Görüntülerin güncel olup olmadığını inceledik.
Kanıt
İsrail-Gazze hattında yaşanan çatışmalar, akıllara çatışma bölgesinden Türkiye’ye yeni bir göç dalgası olup olmayacağı sorusunu getirdi. Bu bağlamda çatışmaların devam ettiği günlerde paylaşılan İsrailli turist kafilesinin görüntülerinin çatışmadan önceye ait olabileceğini düşündürdü.
Görüntüler 6 Ekim 2023’ten
X üzerinden paylaşılan iddia görüntülerine bakıldığında, görüntünün Demirören Haber Ajansı’nın 6 Ekim tarihli haberinden alındığı anlaşılıyor. Dolayısıyla İsrailli tursitlerin geldiği gemi görüntüsünün güncel olmadığı sonucuna kolayca ulaşıyoruz.
Haberi araştırmaya devam ettiğimizde Demirören Haber Ajansı’nın internet sitesinde ve YouTube kanalında da aynı içeriğe ulaşmak mümkün. Görüntü, bu platformlarda da 6 Ekim tarihinde paylaşılmış.
Haberin ayrıntıların da ise ‘Crown Iris’ adlı kruvaziyer gemisinin İsrail’in Hayfa Limanı’nından yola çıkarak Alanya’ya ulaştığı ve gemide 1671 İsrailli turistin bulunduğu bilgisi yer alıyor.
Çatışmalar 7 Ekim’de başladı
Hamas örgütü, 7 Ekim sabahı İsrail’e karşı ‘Aksa Tufanı’ isimli bir operasyon başlattığını duyurmuştu. Saldırı kapsamında Gazze’den İsrail yönüne doğru roketler atıldı.
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Komutanı Muhammed ed-Dayf, Filistin halkının yeniden devrim yaptığını ve İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlallerinden ötürü operasyon başlattıklarını açıklamıştı.
Kriz anlarında eski görüntülerin tekrar dolaşıma sokulması, dezenformasyon yöntemlerinden birisi. Bu tarz içerikler doğru bilgiye ulaşmayı engellerken toplumda huzursuzluğa neden olabiliyor. Afet, savaş, pandemi gibi kriz anlarında yanlış bilginin daha hızlı yayıldığı unutulmamalı.