fbpx
Yanlış
Doğru
Yanlış Bağlam Kurma

Sonuç

  • Apple telefonlar her 5 saniyede bir gizli fotoğraf çekmiyor.
  • Parmak izi teknolojisine benzer şekilde, Face ID ve TrueDepth teknolojisiyle daha önce kaydedilen yüz haritasıyla yüzün güncel halini karşılaştırıyor.

İddia Yayılımı

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada yayılan bir videoda iPhone telefonların her 5 saniyede bir gizlice fotoğraf çektiği iddia edildi.

İddia videolarında telefonun gizli çekimlerini yakalamak için kızılötesi kamera ile çalışma yapıldığı da söyleniyor. Telefonun kamerası açık değilken, kişi telefonu yüzüne doğru tutuyor ve bu sırada başka bir kişi ise kızılötesi kamerayı telefona ve telefonu tutan kişiye çeviriyor. Sonuç olarak kızılötesi kamerada iPhone fotoğraf çekiyormuş gibi aydınlanmalar görülüyor.

Kanıt

Apple sözcüsü Kirschner iddialara yanıt verdi

Mayıs 2021’de benzer iddiaların gündeme gelmesi üzerine USA Today’e konuşan Apple sözcüsü Alex Kirschner, videoda gösterilen ‘gizli fotoğraf çekme’ durumunun cihazın kullanılıp kullanılmadığını kontrol eden TrueDepth kamera teknolojisinden kaynaklandığını ifade etti.

Kirschner ayrıca Apple’ın Face ID ileri teknolojisiyle ilgili bilgilendirme yazısına atıfta bulunarak ‘Sosyal medyada yayılan iddiaların doğru olmadığını; bu durumun TrueDepth kameranın Dikkat Gerektiren Özellikleri aktifleştirmesiyle ilgili olduğunu’ belirtti.

Face ID ve TrueDepth teknolojisi

Kirschner’ın atıfta bulunduğu bilgilendirme yazısına baktığımızda, Face ID ve TrueDepth teknolojisiyle ilgili tüm bilgilere ulaşabiliyoruz. Buna göre, Face ID, telefon kullanıcısının yüz haritasını doğru şekilde çıkarmak için TrueDepth kamera sistemini kullanıyor. Bu teknoloji telefon kilidini açmak, iTunes/App Store/Kitapçı’da yapılan satın alma işlemlerini onaylamak, Apple Pay ödemelerinde kimliği doğrulamak gibi amaçlarla geliştirilmiş. Bunu, bir nevi parmak izi teknolojisi (Touch ID) gibi düşünmek mümkün. Söz konusu özelliğe sahip olan Apple telefonlar, parmak izi kaydeder gibi yüzünüzün haritasını kaydediyor ve bu kayıtla eşleştirebilmek için yüzünüzün güncel haline ihtiyaç duyuyor. Yani ilk kaydınızı oluştururken verdiğiniz yüz haritanız hariç, hiçbir yüz görüntünüz kayıt altında tutulmuyor. 

Kişilerin yüzünün kayıt altında olması, diğer bir deyişle, telefon kamerasının açık olmadığı halde yüzü algılayabiliyor oluşu elbette kullanıcılar için tedirgin edici olabiliyor. Bu nedenle Apple, bilgilendirme yazısında güvenlik önlemlerinden de bahsediyor. Face ID verilerinin yalnızca Secure Enclave’de yer alan bir anahtarla şifrelenip korunduğunun altını çiziyor.

Kaynak

Öte yandan Face ID, güvenlik zafiyetinin de önüne geçmeye çalışıyor. Örneğin uyuyan bir kişinin yüz bilgileriyle telefonu açılamıyor, çünkü Face ID gözlerin açık olup olmadığını ve telefona bakılıp bakılmadığını test ediyor. TrueDepth teknolojisinin kullanılması da bu gibi nedenlere dayanıyor. Diğer dikkat gerektiren özelliklerde de TrueDepth kullanılıyor. Bunlara, cihaza bakılmadığında parlaklığın azaltılması ya da cihaza bakılırken uyarıların ses yüksekliğinin azaltılması gibi özellikler örnek gösterilebilir.

Elbette tüm bu özellikleri kullanmak istemiyorsanız, ‘Dikkat Farkındalığı Özelliklerini’ etkisiz hale getirebilirsiniz.

Sonuç olarak iPhone’lar her 5 saniyede bir gizli fotoğraflarınızı çekmiyor. Face ID ve dikkat farkındalığı özelliklerini kullanabilmek için TrueDepth teknolojisiyle yüzünüzün haritasını ve gözlerinizin açık olup olmadığını kontrol ediyor.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Apple
  • face id
  • gizli fotoğraf
  • iphone
  • truedepth

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar