fbpx
Yanlış
Doğru
Yanlış İlişkilendirme

Sonuç

  • Görüntüler gerçek değil.
  • Video, bilgisayar teknolojisiyle oluşturulmuş.
  • 2011 yılında Zoic Studio tarafından oluşturulan görüntüler Nissan’ın Frontier modeli kamyonetinin reklam filmine ait.

İddia Yayılımı

Sosyal medyada paylaşılan ve kısa süre içerisinde yüksek etkileşim alan bir videoda, iniş takımları arızalanan uçağın bir kamyonet tarafından kurtarıldığı anı gösterdiği öne sürüldü.

Bu paylaşımların gerçekliğini araştırdık.

Kanıt

Görsel efekt kullanımının ve gerçekliğin algılanmasının her gün büyük bir değişim ve dönüşüme uğradığı günümüzde, bu tarz birçok içerikle karşılaşıyoruz. Ancak görsel efekt teknolojisi kullanılarak üretilen videoların genellikle reklam amaçlı olduğu ve gerçek olayları yansıtmadığı unutulmamalıdır. Bu videoya da aynı şüpheyle yaklaşıyoruz ve araştırmaya başlıyoruz.

Videodan aldığımız ekran görüntüsünü tersine aradığımızda geçmiş yıllara ait çeşitli sonuçlara ulaşıyoruz. Bulduğumuz kaynakların açıklamalarındaki ortak nokta ise, görüntülerin Nissan’ın Fronteir modelinin 2011 yılında yayınlanan reklam filmi olduğu.

Ayrıca buradan edindiğimiz bilgilerle belirlediğimiz anahtar kelimelerle araştırma yaptığımızda videonun Zoic Studios tarafından görsel efekt kullanılarak oluşturulan bir reklam filmi olduğunu anlıyoruz. 

Ek olarak Zoic Studios YouTube hesabı incelendiğinde söz konusu reklam filmiyle ilgili detayların paylaşıldığını görmek mümkün.

Ulaştığımız başka bir başka görüntüde ise, videonun başında yer alan yazıda kurgu olduğu ve denenmemesi gerektiğine dair metin yer alıyor.  Ancak görülüyor ki kullanıcılar, bu uyarıları görmemiş ve bu videoya inanarak paylaşmaya devam etmiş.

Video, görsel efekt yöntemiyle oluşturulmuş

Özetle, bu video görsel efekt teknolojisi kullanılarak hazırlanmış. Video, 2011 yılında Nissan Frontier reklamı için hazırlanmış.
Yani bir kamyon sürücüsünün bir uçağı düşmekten kurtardığını göstermiyor. Son olarak arşivi incelediğimizde de Nissan UK YouTube sayfasında reklamın paylaşıldığına ulaşıyoruz. Dolayısıyla görüntüler gerçekte yaşanan bir olayı göstermiyor. 

Ayrıca şunu da belirtmekte fayda var, bilgisayar ortamında oluşturulan görsel ve videolarda son yıllarda teknolojinin de gelişmesiyle gerçeğe yakın görsel ve video üretiminde artış yaşanıyor. Sosyal medyada bu tür görüntülere bakarken ve paylaşım yaparken gerçeklik durumunu sorgulamalı ve manipüle edilmiş olabileceği ihtimali dikkate alınmalı. Bu sayede, yanlış paylaşımlara ve yanıltıcı bilgilere karşı daha dikkatli olunabilir.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • araba
  • Nissan
  • reklam
  • uçak

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar