fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Sonuç olarak İngiltere’de saat 23.00’ten sonra müzik çalmanın yasak olduğu iddiası yanlış. Geç saatte müzik çalmak için lisans alınması gerektiği iddiası ise kısmen doğru.

İddia Yayılımı

Türkiye’de 21.06.2021 tarihinde gerçekleşen Bakanlar Kurulu toplantısından sonra açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan bir cümlesinde, “Müzikle ilgili sınırlamayı 24.00’a çekiyoruz. Kusura bakmasınlar, gece kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yok” dedi. Açıklamanın ardından sosyal medyada tepkiler yükselirken bazı hesaplardan da farklı ülkelerdeki ‘müzik yasağına’ dikkat çeken paylaşımlar yapıldı.

 

Kuşçubaşı Eşref (@KuscubasiEsrefB) adlı bir Twitter sayfası da “İngiltere’de bar, pub ve restoranlarda en geç 23’e kadar müzik çalabilir” şeklinde bir paylaşımda bulundu. Peki iddia doğru mu? İngiltere’de gece müzik çalınmasına yönelik bir kısıtlama var mı? İngiltere’deki sürecin Türkiye’deki müzik yasağı ile benzerlikleri ve farklılıkları nelerdir?

Kanıt

İddia yanlış

İngiltere’de iddia edildiği gibi 23’ten sonra müzik çalmak yasak değil. 08.00-23.00 arasında 500 kişiden daha az kişinin bulunduğu herhangi bir yer hiçbir beyan yapmak veya izin almak zorunda kalmaksızın müzik çalabiliyor.

2012 yılında Birleşik Krallık Parlamentosu’ndan çıkan Canlı Müzik Kanunu (Live Music Act) ile saat 08.00 ile 23.00 arasında gerçekleşen ve 200 kişiden az katılımcısı bulunan canlı veya kaydedilmiş müzikli organizasyonların herhangi bir lisans almak zorunda olmadıkları belirtiliyor.

Daha sonra gelen bir düzenlemeyle ise bu kişi sayısı canlı veya kaydedilmiş müzik için 500 dinleyiciye çıkarılmış. Kapalı kapalı alanlardaki spor organizasyonları da 1000 kişiye kadar lisans almak gerekmeksizin düzenlenebiliyor.

Peki kişi sayısı aşılınca ve saat 23’ten sonra süreç nasıl işliyor?

08.00-23.00 arasında kişi sayısının aşılması veya saat 23.00’dan sonra yapılacak/devam edecek organizasyonlar için ise ‘lisans’ alınması gerekiyor. Bu lisans ses yalıtımı gibi gerekli şartları sağlayan yerlere veriliyor.  Canlı Müzik Kanunu (Live Music Act) ilk kez 2012 yılında bu tür organizasyonları bürokrasiden kurtarmak amacıyla Liberal Demokrat Parti’den Don Foster (Avam Kamarası) ve Lord Clement Jones (Lordlar Kamarası) tarafından sunulmuş ve 2 kamara tarafından da kabul edilmişti.

Lisans alındıktan sonra 24 saat müzik çalınabiliyor.

Bahse konu lisans bir kereliğine alınıp uzun bir süre kullanılabildiği gibi kısa süreliğine de alınabiliyor. Ayrıca Londra’da çok sayıda bar, pub, restoran, konser salonu ve stadyumun bu lisansa sahip olduğu anlaşılıyor. Bunların arasında:

  • Wembley Stadium
  • The O2
  • Alexandra Palace
  • Royal Albert Hall
  • Roundhouse Camden
  • 02 Forum, Kentish Town
  • Barbican

Gibi dünyaca bilinen mekanların yanı sıra daha küçük ve mahalli sayısız pub, restoran ve konser salonu da bulunuyor.

Londra’da yaşayan Mustafa F. Özbilgin’e sorduk 

“İngiltere’de saat 23’ten sonra müzik yasağı olduğu doğru değil. Lisans tabi ki alınıyor ama lisanslı yerlerin sayısı çok yüksek. Lisansın amacı sosyal davranışı teşvik etmek. Mekanlar yalıtım yapıyor ve çıkışları düzenliyor ki etraftakiler rahatsız olmasın. Ayrıca bu birkaç mekanla da sınırlı değil sadece benim mahallemde 4 barın bu tür lisansları var. Türkiye’deki uygulamanın bununla benzerlik gösterdiğini düşünmüyorum. Burası (İngiltere) Avrupa’nın sanat merkezi Türkiye’de bu uygulama yasaklamak amaçlı burada ise lisanslandırma işlemi sosyal davranışı teşvik etmek amacıyla”

İddianın yazıldığı tweet birkaç saat sonra silindi

İddiayı geniş takipçi kitlesiyle paylaşan @KuscubasiEsrefB isimli sayfanın bahsi geçen tweeti birkaç saat sonra sildiği görüldü.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Batı
  • doğrulama
  • iddia
  • İngiltere
  • müzik lisansı
  • müzik yasağı
  • türkiye

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar