İETT otobüsünde “Rakı içelim, heykel yapalım” yazılı tutamaç olduğu iddiası
8 Şub 2022
17:32
Sonuç
İddia Yayılımı
Twitter’da trend paylaşımları takip ediyorsanız, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun imzası görülen otobüs tutamaçlarının fotoğrafına rastlamış olabilirsiniz.
Sözde “Rakı içelim, heykel yapalım” yazılı otobüs tutamaçlarını gösteren fotoğraf, yalnızca birkaç saatte 50 bin beğeni sınırını aştı.
Gönderiye eklenen fotoğrafın gerçek olup olmadığına dair şüpheli yorumlar ise yeni araştırma konumuzu bulmamızı sağladı.
Kanıt
Fotoğraf 2016’da çekildi, 2021 yılından bu yana yayılımda
İddia görselini tersine arama metodu ile taradığımızda karşımıza çıkan ikinci Twitter linki, orijinal paylaşıma ulaşmamızı sağladı. Fotoğrafın orijinali ilk kez, geride bıraktığımız ağustos ayında paylaşılmış. Orijinal fotoğraftaki hadis-i şerife dikkat çeken Mustafa Özel isimli kullanıcı, gönderisini, “Bu fotoğrafı, 23 Ağustos 2016’da İETT otobüsünde çekmişim. Şimdilerde otobüslerde böyle bir şey görmek mümkün mü?”
Özel’in paylaşımı, yazdığı açıklamadan dolayı o sıralar da gündem olmuş. Hatta çokça yorum almış.
İddia görseli, kullanıcılar tarafından mizah amaçlı tasarlanmış
Gündem haline gelen fotoğraf, aslında bu paylaşımın altına yapılan yorumlardan biri. Orijinal fotoğraf, montajlanarak değiştirilmiş.
6 Şubat 2022’de paylaşılan görsel, her ne kadar mizahi amaçla yazılmışsa da ciddiye alıp olumlu-olumsuz yorum yapanların bir hayli fazla.
Hadis-i şerif yazılı tutamaç fotoğrafı gerçek
Son dönemde yayılım halinde olan fotoğrafın orijinal olmadığını adım adım doğruladık. Peki, 2016 yılında çekilen orijinal fotoğrafta gerçekten hadis yazılı mı?
Evet, Mehmet Özel’in dediği gibi 2016 yılında İETT otobüslerine hadis-i şerif yazılı tutamaçlar asılmış. Anahtar kelimelerimiz olan ‘2016’, ‘İETT’ ve ‘hadis’ kelimelerini bir arada aratıp sonuçları 2016 yılı ile sınırladığınızda siz de ilgili paylaşımlara ulaşabilirsiniz.
Bu doğrulamamızda, son günlerin popüler paylaşımlarından birini ele aldık. “Bir kez daha İmamoğlu” açıklamasıyla paylaşılan tutamaç görselinin aslında 2016 yılında çekilen bir fotoğraf olduğunu ispatladık.
2021 yılında yayılıma giren fotoğrafa yapılan mizahi bir yorum, gündemle uyumlu olduğu için farklı bir açıklama ile paylaşılmış.