‘İdrar’ Covid-19’a karşı kullanılan bir tedavi yöntemi değil
17 Oca 2022
16:39
Sonuç
- Aşı karşıtı Twitter kullanıcısının ifadeleri yanlış.
- İdrar içmenin bilimsel olarak kanıtlanmış bir faydası bulunmamaktadır.
- İdrarın içinde bulunan bileşenler, enfeksiyona sebep olmaktadır.
İddia Yayılımı
Covid-19 pandemisi ‘aşı, maske ve sıkı tedbirleri’ hayatımızda başrole taşırken, pandemi sebebiyle oluşan yoğun bilgi akışı artık, ‘bilim ve aşı karşıtlarıyla’ yolumuzu daha sık kesiştiriyor. Aşıyla ilgili birçok dezenformasyonu doğruladık. Ancak; böylesiyle ilk kez karşılaşacak olabilirsiniz. Bazı, iddialar ‘bana inanma’ diye bağırır ya, işte bu da o cinsten:
“Aşı olmak yerine idrarınızı için…” Yanlış duymadınız bu sözler aşı karşıtı olduğu bilinen ve kendisini ABD’nin Missouri eyaletinde ‘Covid Polisi’ olarak tanıtan Christopher Key’e ait. Dahası var, Key konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Kimseye kendi idrarınızı için diyemem ama ben 23 yıldır içiyorum. İdrar terapsi ile ilgili tonlarca çalışma var. Çoğunuza çılgınca geldiğini biliyorum arkadaşlar ancak Tanrı bize ihtiyacımız olan her şeyi verdi”
Tabi yanlışını, doğrusunu tartışmadan önce, işin sansasyonuna bakan bir çok mecra ‘bu sözleri’ manşetine taşıdı.
Kanıt
İdrar içmek sağlık için ‘faydalı’ değil
Christopher Key’in iddia ettiği ‘idrarın ilaç etkisi göstermesi’ durumu bilimsel olarak hiçbir dayanağı olmayan bir söylemdir. Yüzde 95’i sudan oluşan idrar, içerisinde üre, klorür, sodyum, potasyum, kreatinin ve çeşitli bakteriler barındırmaktadır. Sağlıklı bireylerin idrarında 33 cins bakteri tespit edilirken, hasta veyahut ilaç kullanan insanların idrarında ise 77 farklı cins bakteri saptanmıştır. Bu bakterilerin vücut için birçoğunun zararsız olduğu bilinse de idrarın içerisinde bulunan, enfeksiyona sebep olan zararlı bileşenler de bulunabilir. Ayrıca idrar vücuttan atılırken steril olsa da çok kolay bir şekilde kontamine olabilir yapıdadır. Çok acil durumlarda bile idrar içmenin faydalı olmadığı yapılan araştırmalarda kanıtlanmıştır.
Bu iddiayı Reuters‘ın fact-check ekibi de incelemiştir.