fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

Covid-19 aşıları kas içerisine uygulanıyor ve aşı sıvısı, vücuttaki hücrelere girip ardından proteine dönüştürülüyor. Uzmanlara göre; kanın, cildin çok yüzeysel bir tabakasından alınması yöntemi olan ‘hacamat’ ile aşı materyalinin vücuttan çıkarılması mümkün değil.

İddia Yayılımı

Covid-19 salgını tüm dünyada etkisini gösterirken koronavirüse karşı vücudun bağışıklık geliştirilmesini sağlayan Covid-19 aşıları uygulanmaya devam ediyor. Sosyal medyada aşıların etkilerine yönelik pek çok iddia mevcut. Aşı olunmaması gerektiğini savunan bazı sosyal medya kullanıcıları tarafından atılan iddialardan biri şu şekilde;

Aşı olmayı istemeyip yine de yaptırmak durumunda kalanlar için bu aşının etkisinden kurtulma amaçlı, hacamat gibi yöntemlerin kullanılması gerektiği söylemi sosyal medyada yaygınlık kazanmaya başladı. İddiaya göre bu yöntem aşının vücuttan atılmasını sağlıyor. Belli başlı paylaşımları yukarıdan görebilirsiniz.

 

Kanıt

Hacamat tedavisi nedir?

Söz konusu iddiayı incelemeden önce bahsi geçen hacamat tedavisine bir göz atalım. Bu işlemler nedir ve ne amaçla uygulanır?

Kupa terapisi olarak da bilinen hacamat binlerce yıl öncesine dayanan eski bir tıbbi tedavidir. Yüzeysel derideki ensizyonlardan vakum yolu ile kan alınmasıdır. Vücudun belli başlı bölgelerine yerleştirilen kupalar negatif basınç oluşturarak cilt altında ekstraselüler alanda yeni oksijenli kan için yer açmaktadır. Yaş ve kuru gibi farklı şekillerde uygulanmakla birlikte bazı uygulamalarda küçük kesiler yapılarak gerçekleştirilmektedir. Yüzeysel kesiler sayesinde kan dışarı atılır. Hacamatta kılcal damarlar üzerinden kan alınmaktadır. Daha çok ağrı ve iltihaplanma şikayetlerine yönelik uygulanan bir yöntemdir.

Hacamat, deneysel çalışmaların yetersiz olması yüzünden modern tıpta kullanılmamaktadır.

2012 yılında yapılan ve PLOS One dergisinde Huijian Cao, Xun Li ve Jianping Liu tarafından yayınlanan “Hacamatın Verimliliğine Dair Güncellenmiş Bir Araştırma” başlıklı makalede, hacamatın birkaç tıbbi sorunu tedavi ettiğine dair bulgular ortaya konmuştur. Ancak araştırmacılar, bulgularının istisnasız her birinin çok yüksek miktarda istatistiki önyargı riski taşıdığını, bu sebeple nihai bir cevap bulmanın mümkün olmadığını makalelerinde belirtmişlerdir.

Hacamat, geleneksel  ve tamamlayıcı tıp olarak adlandırılmaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından bu kategori içine alınan hacamat, usulsüz ve bilgisizce yapılan uygulamaların önüne geçmek amacıyla yönetmeliğe göre düzenlenmektedir.

Hacamat, aşıyı vücuttan atmıyor

Söz konusu iddiaya geri dönelim. Hacamatın aşı sonrasında yapıldığında, aşının etkisinin vücuttan atıldığı iddia edilmişti. Öncelikle Covid-19 aşısının uygulanışına bakalım.

Mevcut Covid aşılarının hepsi kol kasından iğneyle uygulanıyor. Buna da “kas içi enjeksiyon” ismi veriliyor. Nitekim Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı ‘Covid-19 mRNA Aşısı Uygulama Kuralları’na göre;

-Aşı kas içine (intramüsküler) uygulanır.

-Aşı sonrası istenmeyen etki takibi yapılabilmesi için aşının tercihen sol üst koldan deltoid kas içerisine uygulanması önerilir.

Peki hacamatın kas içerisine uygulanan aşıyı çıkarma ihtimali var mı? Yalnızca ülkemizde değil yurt dışında da dolaşıma giren bu iddiaya yönelik USA Today’ın analizinde, uzmanların görüşlerine göre, vücuda enjekte edilen bir aşının hacamatla çıkarılması mümkün değil. Analizde, Oxford Üniversitesi Hastanesi’nden Bulaşıcı Hastalıklar konusunda danışman doktor olan Dr. Maheshi Ramasamy’in görüşüne yer verilmiş. Dr. Ramasamy, cildin yüzeysel olarak kesilmesiyle aşının kastan çıkarılmayacağını ifade ediyor. Yine başka bir görüş olarak Philadelphia Çocuk Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı’nda görevli doktor ve aşı eğitim merkezi müdürü Dr. Paul Offi, kupanın altında toplanan az miktarda kanın aşıyı çıkarabileceği fikrinin yanlış olduğunu söyledi. Aşının vücuttaki hücrelere girdiğini ve daha sonra bir proteine ​​dönüştürüldüğünü söyleyen Offit, bu sebeple tüm bu hücreleri yakalamanın mümkün olmadığını belirtti.

AP News’ın analizinde yer alan bilgiye göre; Berkeley’deki California Üniversitesi’nde bulaşıcı hastalıklar ve aşı bilimi fahri klinik profesörü Dr. John Swartzberg, Covid-19 aşılarının derine ve kas içine enjekte edildiğini, kupa tedavisi işleminde ise cildin çok yüzeysel bir tabakasından kanın alındığını yani aslında bu işlemde aşı materyalinin çıkarılmadığını ifade ediyor.

Bu iddiayı daha önce birer doğruluk kontrolü platformu olan Doğruluk Payı, AP News, USA Today ve World Gulf da incelemiştir.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Aşı
  • Covid aşısı
  • Covid-19
  • hacamat
  • komplo teorisi
  • Koronavirüs
  • pandemi
  • sülük

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar