fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Görsel, Christoph Hormann tarafından birçok görüntü verisinin bir araya getirilmesiyle, bilgisayar ortamında üretilen dijital bir çalışmadır.

İddia Yayılımı

Twitter’da paylaşılan bir görselde, Asya’da bulunan ve dünyanın en yüksek noktası olan Everest tepesini içinde bulunduran Himalayaların uzaydan görünüşünü olduğu belirtilmiş.

Bazı kullanıcılar fotoğrafın altında bu görüntünün sahte olabileceğini ifade etmiş.

Yayılımda olan bu fotoğrafı inceledik.

 

Kanıt

Görsel bir dijital tasarım

Görseli Google Images üzerinden tersine arama yöntemi kullanarak aradığımızda bazı sonuçlara ulaştık. Facebook’ta bir sayfada paylaşılan bu fotoğrafın altında şu ifadeler yazmakta:

Himalayalar uzaydan böyle görünüyor. Bunu biliyor muydunuz?… ‘Dünyanın en genç sıradağlarından biri. Himalayalar 25 milyon yaşına yakın ve dünyanın en genç dağlarından biri olarak duruyor. Dağ silsilesi, Hint-Avustralya ve Avrasya tektonik plakalarının çarpışması sonucu oluştu.

Görsel: Christoph Hormann
(CGI – Gerçek fotoğraf değil)

Görselle birlikte verilen açıklama, bunun Christoph Hormann tarafından yapılan bir CGI (Dijital çalışma) olduğunun bilgisini veriyor.

Anahtar kelimelerle konuyu aradığımızda bilgiyi doğruluyoruz.

Bir stok görsel paylaşım sitesi olan Pixels üzerinden görsele ulaşmak mümkün. Görsel, bizzat Christoph Hormann tarafından lisanslanmış. Görselin açıklamasında şu ifadelere yer verilmiş:

Landsat ve SRTM (Shuttle Radar Topography Mission) gibi uydulardan elde edilen veriler kullanılarak Christoph Hormann tarafından oluşturulmuştur. Veriler, üç boyutlu işleme yazılımı kullanılarak bilgisayar modellerine işlendi ve daha sonra Dünya’nın doğal eğriliğini taklit etmek için renklendirildi ve çarpıtıldı.

Dolayısıyla bu görselin birçok görüntünün bir araya getirilmesiyle oluşan bir dijital-kompozit tasarım olduğu sonucuna ulaşıyoruz.

Bu iddiayı Doğruluk Payı ve AFP‘de incelemişti.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Himalayalar
  • uzaydan

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar