Görüntülerin Filistin-İsrail çatışmalarından sonra Türkiye’ye gelen sığınmacıları gösterdiği iddiası
12 Eki 2023
16:55
Sonuç
- Her iki görüntü de güncel değil.
- Video ilk görüntü 2021 yılından itibaren farklı içeriklerde geçiş görüntüsü olarak kullanılmış.
- İkinci görüntü ise çatışmalar başlamadan önce Kapıköy Sınır Kapısı’nda kaydedilmiş.
- İranlı turistler; alışveriş, turizm ve eğlence amacıyla Van’ı sık sık ziyaret ediyorlar.
İddia Yayılımı
İsrail-Gazze hattında yaşanan çatışmalar, Türkiye’ye yönelik yeni bir göç dalgası olup olmayacağına dair akıllara soru işareti getiriyor. Bu bağlamda sosyal medyada iddialar yayılmaya devam ediyor. Son olarak Instagram’da paylaşılan bir videonun, Türkiye’ye gelen yeni sığınmacıları gösterdiği iddia edildi. Video kolajındaki görüntüleri inceledik.
Kanıt
Uçak yolcularının görüntüsü güncel değil
Kolajdaki ilk video olan uçak görüntülerini tersine görsel arama yöntemi ile araştırdığımızda eski tarihli görüntülere ulaşmak mümkün. 2021 yılından itibaren farklı içeriklerde kullanılan yolcuların görüntüsünün, paylaşım zamanı göz önünde bulundurulduğunda İsrail-Filistin çatışması ile bir ilgisinin bulunmadığı anlaşılıyor. Görüntünün farklı içeriklerde geçiş olarak kullanılması videonun stok görüntü olduğu ihtimalini doğuruyor.
Kapıköy Sınır Kapısı’ndaki görüntü güncel değil
İkinci görüntünün İran-Türkiye sınırındaki Kapıköy Sınır Kapısı’nda kaydedildiği çatışmalardan sonra, İran’dan Türkiye’ye kaçan insanları gösterdiği iddia ediliyordu. Görüntüyü tersine görsel arattığımızda videonun güncel olmadığı anlaşılıyor. Videonun 3 Ekim tarihli paylaşımını Instagram üzerinden ulaşıyoruz. Dolayısıyla görüntü Gazze hattında 7 ekimde başlayan çatışmalardan önce kaydedilmiş.
Anahtar kelimelerle görüntüyü araştırmaya devam ettiğimizde bazı haberlere ulaşılıyor.
Haberin ayrıntılarında Van’da düzenlenen konser nedeniyle geçik kapısında İranlı turist yoğunluğunun yaşandığı belirtilmiş. Öte yandan Van’ın İranlılar tarafından turizm, alışveriş ve eğlence amacıyla sık sık tercih edildiği de biliniyor. Yani görüntülerin Gazze-İsrail çatışmasından sonra İran’dan Türkiye’ye yönelik bir göç hareketliliğini gösterdiği yanlış.