fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Görüntüler şeriatı destekleyen ve bu amaçla eylem yapan  bir grubu değil Londra’da düzenlenen Aşura Günü Matemi’ni gösteriyor.
  • Londra’da farklı yıllarda düzenlenen Aşura Günü Matemi’ni gösteren videolar karşılaştırıldığında, yürüyüşlerin Hyde Park çevresinde gerçekleştiği görülüyor.
  • Görüntüler 2017 yılına kadar izlenebiliyor. Londra’daki bu yürüyüşlerde IŞİD’in protesto edildiğine dair haberler de var.
  • Flamalar, bayraklar aynı, yürüyüşe katılanların Aşura matemlerinde yapılan ‘sine dövmek’ ritüelini gerçekleştirildiği görülüyor.
  • Merasim kapsamında dünyanın farklı yerlerinde yas rengi olan siyah kıyafetler giyilerek yürüyüş yapılıyor.
  • Katılımcılar, ellerinde İmam Hüseyin’in barışçıl özelliklerine atıfta bulunan beyaz dövizler taşıyor.

İddia Yayılımı

Sosyal medyada zaman zaman yayılıma giren videolu bir gönderi, İngiltere’de yürüyüş yapan İslami bir  grubu gösteriyor. Bu video genellikle şu açıklama eşliğinde paylaşılıyor:

“Burası Londra; Şeriatla yönetilen ülkelerinden arkalarına bakmadan kaçıp, soluğu İngiltere’de alırlar sonra oraya da şeriat getirmeye çalışırlar! (…)”

https://twitter.com/SONSUZASK____/status/1574275129823174657

Pek çok etkileşim alan gönderinin altına yapılan yorumlara bakıldığında, Twitter kullanıcılarının da görüşleri görüntüdeki kişilerin şeriat talebiyle yürüdükleri yönünde.

Kanıt

Gönderiye eklenen videonun altında Waleed Al-hussein adlı kullanıcıdan alındığı bilgisi yer alıyor. Kullanıcı ismine tıklayarak videonun orijinalinin hangi açıklama ile paylaşıldığını kontrol ettik.

Waleed Al-hussein, İngiltere için radikal sayılabilecek bu görüntüyü eski zaman örnekleri ile kıyasladığı bir yorum yaparak paylaşmış. Yürüyüşün 2019 Eylül ayında Londra’da yapıldığı bilgisini vermiş. Konum bilgisi doğru olsa da tarih noktası şu anda doğrulanamıyor.

Video, İngiltere’de düzenlenen Aşura Günü Matemi’nden

Videodan ekran görüntüsü alıp tersine görsel arama yöntemi ile tarattık. Karşımıza  İngiltere’de düzenlenen Aşura Günü Matemi’ni gösteren farklı fotoğraf ve videolar çıktı.

Görsel kaynaklara bakıldığında Aşura Günü Matemi uzun yıllardır Londra’da yürüyüş merasimine sahne oluyor.

Videonun Aşura Günü’nden olduğunu gösteren işaretler

1- 2017-2021 aralığında Londra’da düzenlenen Aşura Törenleri birbirine benziyor

Tersine arama sonuçları, bizi Aşura Matem’ini gösteren kaynaklara götürmüştü. Gerçekten de İngiltere’de farklı yıllarda düzenlenen Aşura Günü yürüyüşlerinin benzerlik gösterdiğini doğrulayabiliyoruz.

2017 – Aşura Günü I Londra
2018 – Aşura Günü I Londra
2019 – Aşura Günü I Londra
2020 – Aşura Günü I Londra
2021 – Aşura Günü I Londra
2- Aşura Matemi’nin ögelerinden kırmızı, yeşil ve siyah bayraklar, videoda görülüyor

Aşura merasiminde, alem olarak anılan bayrakların önemli yeri vardır. Matem törenlerini incelediğimizde kırmızı, yeşil, siyah renkli bayrakların üzerine İmam Hüseyin’in ismi ve mesajlarının yazıldığını görebiliyoruz.

İddia videosunda kırmızı, siyah ve yeşil renkli bayraklar rahatlıkla görülebiliyor. Videodaki çekim açısı ve bayrağı dalgalandıracak rüzgarın olmadığını göz önünde buludurup farklı tarihlerdeki Aşura törenleri ile karşılaştırdık. Bayrakların üzerinde İmam Hüseyin’in isminin veya sözlerinin yazılı olması muhtemel görünüyor.

3- Aşura Matem Törenleri’nde videoda olduğu gibi dövizler taşındığı görülüyor

Farklı Aşura Matem Törenlerini inceledik. Birçoğunda İmam Hüseyin’e yakıştırılan barışçıl ve örnek insan sıfatının beyaz dövizlere yazılıp taşındığı görülmekte. Bu videoda da – her ne kadar okunamasa da – benzeri dövizlerin taşındığı görülüyor.

4- Tüm katılımcılar, Şia’lar için matem rengi olan siyah renkli kıyafetler giyiyor

Siyah renk, Şia’lar için matem rengidir. Tüm Aşura Matemi Törenleri’nde katılımcıların siyah giydiği doğrulanabiliyor. İddiaya eklenen videoda da hemen hemen herkes siyah giyinmiş.

5- Katılımcılar, Şii’lerin Aşura Matemi’nde yaptığı gibi sinelerini dövüyorlar

Aşura Günü Matemi’nin ritüelleri arasında yer alan sine dövme, videoda da yer alıyor. Katılımcılar, Aşura matemlerinde olduğu gibi sinelerini dövüyor. Merasimi izleyenler arasında turuncu şapkalı bir kişi de onlarla aynı hareketi yapıyor.

Aşura Günü Matemi’nin genel özellikleri

Aşura, çoğu Şii tarafından düzenlenen ve temelde Muhammed Peygamberin torunu İmam Hüseyin ibn Ali’nin MS 680’de Kerbela Savaşı’ndaki ölümünün anıldığı bir dini merasimdir. Aşuranın kelime anlamı olarak Arapça on sayısına dayandığı söylenir. Nitekim bahsettiğimiz anma töreni de her yıl Muharrem ayının onuncu günü yapılır.

Afganistan, İran, Irak, Lübnan, Bahreyn ve Pakistan’da resmi tatil olan Aşura Günü için eş zamanlı olarak Amerika’dan İngiltere’ye, Hollanda’dan Türkiye’ye pek çok ülkede yürüyüşler ve anma etkinlikleri düzenlenir. Katılımcılar törene Arap harfleriyle “Ya Hüseyin” yazılı siyah, kırmızı veya yeşil bayraklarla katılır.

Daha önce Türkiye’deki Aşura Merasimi’ne ait görüntülerin de bağlamından koparıldığına dair bir iddiayı incelemiştik.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • aşura
  • imam hüseyin
  • İngiltere
  • islamiyet
  • londra

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

Simge Gümen

Analiz | Doğrulama

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar