fbpx
Yanlış
Doğru
Yanlış İlişkilendirme

Sonuç

  •  Video güncel değil, 2012 yılında YouTube’a yüklenmiş.
  • Görüntüler, 2012’de  Bahreyn’de göstericilerin polis karakoluna düzenlediği saldırılarda kaydedilmiş.

İddia Yayılımı

17 Ekim’de Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesi’ne düzenlenen saldırı sonrasında tepkiler gelmeye devam ediyor.

Türkiye’de dahil olmak üzere dünyanın birçok noktasında İsrail büyükelçilikleri önlerinde protestolar düzenleniyor ve bu protestolar sırasında binalara havai fişek, molotofkokteyli gibi maddeler fırlatılarak zarar veriliyor.

Sosyal medyadan paylaşılan bir videoda, göstericilerin Bahreyn İsrail Büyükelçiliği’ni ateşe verdiğini gösterdiği iddia edildi.

Paylaşımlar kısa sürede yayılıma girdi ve etkileşim aldı. Söz konusu videoyu inceledik.

 

Kanıt

Videodan aldığımız ekran görüntülerini arama motorlarında taradığımızda görüntülerin güncel yaşanan olaylardan olmadığı sonucuna ulaşıyoruz.

Görüntülerde yaşanan olayla ilgili ulaştığımız Occupy Bahrain isimli Facebook hesabından videoda yaşanan olayın görüntüleriyle eşleşen fotoğraflar görüyoruz. 6 Kasım 2012’de yüklendiği görülen fotoğraflarda polis karakolunun kuşatılıp yakıldığı belirtilmiş.

Kaynak

Ek olarak sayfaya video linki bırakıldığı da anlaşılıyor. 5 Kasım 2012’de YouTube’a yüklendiği görülen videonun açıklamasında “Sitra Polis Karakoluna Operasyon” yazılmış.

Olaya dair görüntüleri farklı YouTube  kanalları üzerinden de izlemek mümkün;

 

Sonuç olarak görüntülerin güncel olaylarla bir bağlantısı bulunmuyor. Aslında video, 2012 yılında Bahreyn’in başkenti Manama Sitra adasında göstericilerin polis karakoluna saldırdığı anı gösteriyor.

Gazze’de yaşanan hastane saldırısının ardından düzenlenen protesto eylemleriyle Filistin’e destek veriliyor. Yapılan gösterilerde hedef alınan büyükelçilik binaları göstericiler tarafından tahrip ediliyor. Beyrutta’ki ABD Büyükelçiliği’nin ateşe verilmesi ve Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde yapılan protesto gösterileri basına yansımıştı. Görüntülerin İsrail’deki büyükelçilik binasının yakıldığını gösterdiği iddiasının çıkış noktası benzer birçok görüntünün gündemde olmasından kaynaklanmış olabilir. Ancak bu gibi durumlarda şüpheli görülen video ve fotoğrafların kaynağını araştırarak paylaşmak yanlış bilgi yayılımının önüne geçmeye yardımcı olur.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Bahreyn
  • Gazze
  • hamas israil savaşı
  • israil

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar