fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Yapılan araştırma şehir heykeli olduğu iddia edilen bazı görsellerin festivalde kullanılan dekor, pasta figürü ya da güncel olarak mevcut olmayan, kaldırılmış heykeller olduğunu göstermektedir.
  • Ayrıca bazı heykeller şehrin Belediye’sine ait iken bazıları değildir.
  • Kimi görseller şehir heykeli olsa da kimileri yanlış bilgi olarak yayılmaya devam etmektedir.

İddia Yayılımı

Sosyal medyada şehir heykeli olduğu iddia edilen görseller paylaşılıyor. Heykeller estetik açıdan eleştiriliyor. Bu heykellerin bulunduğu yerler, ne zaman yapıldığı hatta gerçekten var olup olmadığı gibi bilgiler yanlış ya da eksik bilgiler olarak karşımıza çıkabiliyor. Bizler de şehir heykelleri görsellerini araştırdık.

Kanıt

Kim Won Geun tarafından yapılan heykel Mersin’de

Heykele ilişkin haberlere ve iddialara göre heykel Mersin’dedir. Heykel ünlü boksör Sinan Şamil Sam’a benzetilerek onun anısına yapıldığı belirtilmiştir.

Kaynak

Görseldeki heykel Mersin’dedir. Mersin’in yerel haber sitesinde Mersin Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Macit Özcan tarafından yaptırıldığı bilgisi verilmiştir. Daha sonra heykeli kimin yaptırdığına dair iddialar gündeme gelmiş ve daha önceki incelememizde belirttiğimiz gibi 2012 yılında ortaya çıkarılmış olan bu heykelin Kim Won Geun’a ait olduğu sonucuna varılmıştır. Google Maps’teki bilgilere göre, heykel Mersin 356 İsmet İnönü Bulvarında yer almaktadır.

Kaynak

Heykel Mersin’in Mut ilçesinde

Heykel Mersin’in Mut ilçesindeki Şimşek Dinlenme Tesisindedir. Google haritalara bakıldığında heykelin görüntüsü 2015’te eklenmiştir. Yapıldığı tarihe dair net bir bilgiye ulaşılamamıştır.

Kaynak

 

Kaynak

İncehisar’daki bu heykel gibi başka heykeller de var

Afyonkarahisar İncehisar’da bulunan bu heykelin yapılma tarihine dair net bir bilgiye ulaşılamamıştır. Heykelin görüntüsü Google haritalara 2019 tarihinde eklenmiştir. Taşın kalbi olarak bilinen İncehisar‘da bu heykel gibi başka heykeller de mevcuttur.

Kaynak

Heykelin görseli fotomontaj

Bu heykel Konya-Afyonkarahisar Karayolu üzerindeki Kirazlı Bahçe adlı dinlenme tesisinde yer almaktadır. Nasrettin Hoca’nın eşeğe ters binmiş heykelinin görseli sosyal medya hesaplarında paylaşılarak defalarca gündeme gelmiştir. Malumatfurus.org ve teyit.org sosyal medyada paylaşılan heykel görsellerini incelemiştir. İncelemeleri sonucunda görselin montaj olduğu ve heykelin görselinden Nasrettin Hoca’nın bacaklarının silindiği sonucuna varılmıştır. Böylelikle daha absürt bir görüntü oluşturulmuş ve viral olarak bu görsel sosyal medyada yayılmıştır. Ayrıca 2017 yılında Sputnik News’in yaptığı habere göre, heykel vatandaşların tepkisine yol açtığı için kaldırılacağı bilgisi verilmiştir.

Kaynak
Kaynak Heykelin Google Haritalardan alınmış ekran görüntüsü.

Heykel, Çavuşlu Belediyesi sosyal tesislerine ait 

Heykel, çeşitli sosyal medya hesapları ve sayfalar tarafından paylaşılmıştır. Uludağ sözlükte gündem olduğu dönemde görselin spekülatif olduğu iddia edilmiştir.

Kaynak

Heykel, Giresun’un Görele ilçesine bağlı Çavuşlu beldesindeki belediye sosyal tesislerine aittir. Tesis 2018 yılında açılmıştır. Belediyenin resmi web sitesinde açılışa dair yapılan haberde heykelin görüntülerine rastlanmıştır. Bu yüzden heykelin 2018’de yapıldığı söylenebilir.

Kaynak Belediyenin resmi web sitesinden ekran görüntüsü alınarak ilgili heykel işaretlenmiştir.

Heykel değil pasta figürü

Sosyal medyada sıklıkla paylaşılan bu görsel, Fahrettin Koca’nın heykelinin yapıldığı iddiasını içermektedir.

Kaynak

Fakat daha önceki incelememiz, bu görselin bir heykel değil pasta olduğunu göstermektedir. DHA’nın haberinde yer alan bilgiye göre TAFED Milli Takım Şefi ve kaptanı Tuba Geçkil Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın pastadan figürünü yapmıştır. Malumatfurus.org ve teyit.org da incelemelerinde aynı sonuca ulaşarak bunun bir heykel değil, pasta olduğunu belirtmiştir.

İzmit’teki bu heykel kaldırıldı

Bu anıt, İzmit Topçular Mahallesi’nde 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan tarafından yaptırılmıştır. Heykel, sosyal medyada Erdoğan’a benzemediği iddiasıyla çok tartışılmıştır.

Kaynak

Doğan, eleştirilere “Zaten hiç kimse Erdoğan’a benzeyemez” yanıtını vermiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, heykelinin yapılmasını istemediğini belirtmiştir. Sputnik News’in haberine göre büst 2017 tarihinde kaldırılmıştır.

Harran’daki heykel kaldırıldı

Harran Belediyesi tarafından 15 Temmuz’daki darbe girişimi ardından ilçe girişine Erdoğan’ın heykeli yapılmıştır. Heykel, Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad’a benzetilmesi sebebiyle sosyal medyada tartışmalara sebep olmuştur.

Kaynak

2017 yılında heykel kaldırılmış yerine “15 Temmuz’u unutmadık, unutturmayacağız” yazılı bir tabela koyulmuştur.

Heykel şu anda Terracity AVM önünde değil

Sosyal medyada Antalya’da Terracity Alışveriş Merkezi önünde bulunduğu iddia edilen heykel, Google haritalardan güncel olarak bakıldığında söz konusu yerde bulunmadığı görülmektedir. Heykel araştırıldığında, sosyal medyadaki iddialar dışında heykele dair herhangi bir bilgiye ulaşılamamıştır.

Kaynak

Midyat’taki bu heykel tepki alınca parçalanarak kaldırıldı

Mardin Midyat Cumhuriyet Meydanı’ndaki heykel sosyal medyada sıklıkla gündeme gelmiştir.

Kaynak

2021 tarihindeki habere göre, söz konusu heykel sosyal medyada tepkiler alınca  belediye ekipleri tarafından parçalanarak kaldırılmıştır.

Kaynak

Heykel, Mersin-Mut’taki Şimşek dinlenme tesisinde

Heykel Mersin’in Mut ilçesindeki Şimşek Dinlenme Tesisindedir. Google haritalara bakıldığında heykelin görüntüsü 2015’te eklenmiştir. Yapıldığı tarihe dair net bir bilgiye ulaşılamamıştır.

Kaynak

Heykel değil, festivalde kullanılan bir figür

Söz konusu heykel, sosyal medyada tepkilerin odağında olmuştur. Mansur Yavaş ve Melih Gökçek’in tartışmalarına konu olan bu heykel Ankara’dadır. Gökçek, 2020 yılında bunun bir heykel olmadığını festivalde kullanılan bir figür olduğunu belirtmiştir.

Kaynak

Ankara Belediyesi’nin web sayfasına bakıldığında böyle bir heykel bulunmadığı görülmektedir.

Kaynak

Heykel Konya-Afyonkarahisar Karayolu’ndaki dinlenme tesisinde

Konya-Afyonkarahisar Karayolu’ndaki bir dinlenme tesisinde olduğu bilgisi verilen heykel, Nasrettin Hoca’nın göle maya çalarken tasvir edilmesi ve Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya’nın patent tepkisiyle 2017 yılında sıklıkla gündeme gelmiştir. Söz konusu tesisin mimarı olan ve Nasreddin Hoca heykelini yaptığı iddia edilen mimar Atıf Zengin konuya ilişkin açıklamasında “Heykeli biz yaptırmadık ama bu konuyla ilgili üzerimize düşen bir görev olursa yapmaya hazırız” şeklinde belirtmiştir.

Kaynak

Ankara Çiftliği Kavşağı’ndaki Transformers heykeli

Görseldeki heykel, 2015 yılında Ankara Çiftliği Kavşağı’na yerleştirilen Transformers heykelidir. Bu heykel, o dönemde Melih Gökçek’in Ankapark’ın tanıtımı için kavşağa yerleştirilen figürlerden biri olmuştur. Daha sonra bu figürlerden bazıları Ankapark Avm önüne yerleştirilmiştir.

Kaynak

Vezirköprü Belediyesi tarafından yerleştirilen heykel, Samsun ilçe girişinde

2018 yılında Samsun’da Vezirköprü Belediyesi tarafından ilçe girişine yerleştirilen heykel, sosyal medyada tepkilere yol açmıştır. Belediye Başkanı İbrahim Sadık Enis, konuya ilişkin açıklamasında eleştirilere itibar etmediğini belirtmiştir.

Kaynak
Kaynak

Heykel değil, festivalden bir maskot görüntüsü

Denizli’de 2017’de ortaya çıkan bornozlu Denizli horozu maskotu, 2017’de DETGİS tarafından düzenlenen etkinliğe aittir. Denizli haber, sosyal medyada heykel olarak yansıtılan bu görselin aslında festivalden bir maskot görüntüsü olduğunu belirtmiştir.

Kaynak
Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • dogrula
  • doğrulama
  • figür
  • görsel
  • Heykel
  • iddia
  • pasta
  • Sosyal medya
  • türkiye

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar