fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • British Museum’da sergilenen Mumya, Musa peygamber döneminde geçtiği belirtilen firavun değil.
  • Kimliği belirsiz olan ve M.Ö. 3500’lü yıllarda yaşayan erkek bedeni olayın geçtiği belirtilen bölgeden yüzlerce km uzakta bir mezarın içinde bulunmuş.

 

İddia Yayılımı

Antik Mısır döneminde elde edilen bulgular, arkeologların ve tarihçilerin hep ilgisini çekmiştir. Söz konusu Antik Mısır dönemi olunca, başta piramitler olmak üzere birçok tarihi izle ilgili uydurulan rivayetlerle karşılaşıyoruz.

Sosyal medyada ve haber sitelerinde yıllardır paylaşılan bir fotoğrafta görülen mumyanın, semavi dinlerde geçen ve Musa peygamber döneminde yaşadığı belirtilen firavun olduğu söylenmektedir.

Bu iddiayı inceledik.

Kanıt

Araştırmaya, mumyanın paylaşımda olan fotoğrafını tersine görsel arama yöntemi kullanarak başladık. Mumya, tweetlerde belirtildiği üzere 1900’den bu yana British Museum’da sergilenmekte. 1896’da bulunan ve “EA32751” numarasıyla müzede yer alan erkek bedeninin 5500 yaşında (M.Ö. 3400) olduğu tahmin ediliyor.

  • Kur’an-ı Kerim’de Musa peygamber ve İsrailoğullarının kaçışı Yunus Suresi 90-92. Ayetlerde aktarılmış fakat yalnızca ‘deniz’ ifadesi kullanılmıştır.
  • Eski Ahit’in (Tevrat)  ‘The Exodus‘ (Mısır’dan çıkış) bölümünde Musa peygamber ve İsrailoğulları’nın firavundan kaçışı anlatılır. Diğer kutsal kitaplarda aynı olayın hangi dönemde geçtiğine dair kesin bir bulgu olmadığından, firavunun kim olduğunu net bir şekilde bilmek mümkün değil.
  • Musa peygamber ve İsrailoğullarının bugünkü Süveyş kanalının civarı bir yerde bulunan antik Pi-HaHiroth şehrinde konakladığı ve Kızıldenizi aştığı belirtilir.

British Museum’da sergilenen erkek mumyasının Gebelein antik kazı bölgesinde (bugünkü Al-Gharirah)’ta 1896 yılında bulunduğunu biliyoruz.

  • Al-Gharirah’ın (mumyanın bulunduğu yer) ile Tevrat’ta geçen bölgeyi Google Haritalar üzerinden ölçtüğümüzde arada 500 km’ye yakın bir mesafe olduğu anlaşılıyor. Dolayısıyla işbu mumyanın, bu bölge ile bağlantısının olması mümkün değil.
  • Firavun’un bedeninin akıntıyla Kızıldeniz’e geldiğini varsaysak bile bu yine de olası değil. Al-Gharirah’ın Kızıldeniz’e en yakın mesafeyle arasında yaklaşık 200 km mesafe var.

Kim olduğu ve yaşı kesin olarak tespit edilemeyen bu erkek mumyası, kumların altında kaldığı için doğal bir şekilde kendiliğinden mumyalanmış ve bedeni bunca yıla rağmen yüksek kondüsyonda korunmuş. Müzede aynı bölgede bulunan buna benzer birkaç mumya daha olduğunu biliyoruz.

Mumyanın aldığı darbeler sonucunda öldüğü düşünülüyor

İnternette “Gebelein Man” olarak arama yaptığımızda, BBC’nin haberine ulaşıyoruz. Haberde, mumya üzerinde yapılan sanal otopsi sonucunda uzmanlar, bu erkek bedeninin 18-21 yaşlarında olabileceğini belirtip, vücuduna aldığı yaralar sonucunda öldüğünü tahmin ediyorlar. Mumyanın vücudunda darbe izleri olması ve bir çukurda hasırla sarılı halde bulunması, onun öldürülmüş olma ihtimalini ortaya çıkarıyor.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Hz. Musa
  • Mısır
  • Mumya

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar