fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Video, yalancı Güneş de denilen parheli atmosfer olayını gösteriyor.
  • Görüntüde gökyüzünde 3 tane güneş varmış gibi görünmesinin nedeni atmosferde asılı kalan buz kristallerinin ayna görevi görüp ışığı yansıtmasıdır.

İddia Yayılımı

Sosyal medyada zaman zaman gökyüzünde iki veya daha fazla Güneş olduğu iddia edilen paylaşımlara rastlıyoruz. Bu iddiaya konu olan son görüntü ise, Moğolistan’da üç farklı Güneş’in kaydedildiği iddiasıyla yapılan paylaşımlar oldu. Söz konusu görüntüyü inceledik.

Kanıt

Parheli (Yalancı Güneş)

Güneş’in bir veya her iki tarafında parlak bir noktadan oluşan atmosferik bir optik fenomendir. İki yalancı güneş genellikle 22°’lik hale içinde Güneş’i çevrelemektedir. Videoda gökyüzünde 3 tane güneş varmış gibi görünmesinin nedeni ise atmosferde asılı kalan buz kristallerinin ayna görevi görüp ışığı yansıtmasıdır.

Parheli olayı, dünyanın herhangi bir yerinde herhangi bir mevsimde görülebilirler (buz kristali bulutları, her zaman soğuk olan yüksek rakımlarda meydana gelir). Yalancı güneşler her zaman belirgin veya parlak değildirler. Parheli en iyi şekilde Güneş ufka yakınken görülür. Dolayısıyla parheli olayını yüksek enlemlerde ve orta enlemlerde, güneşin gökyüzünde daha alçak olduğu kış aylarında daha sık görürüz.

Daha önce benzer görüntülerin İsveç’te Güneş tutulmasını gösterdiği iddiasıyla paylaşılan videoyu incelemiştik.

Sonuç olarak, görüntüde optik bir yanılsama nedeniyle üç farklı Güneş varmış gibi görünüyor. Videoda yalancı güneş de denilen parheli atmosfer olayı yaşanmış. 

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Atmosfer
  • Güneş
  • Parheli
  • Yalancı Güneş

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar