Giresun SEKA Fabrikası’nın 5 milyon TL’ye özelleştirilip 68 milyon TL’ye geri alındığı iddiası
22 Mar 2022
15:52
Sonuç
Milli Emlak Müdürlüğü 2003 yılında sadece arazisine sadece arazisine 47,592 milyon TL değer biçse de, Giresun’daki Aksu SEKA Kağıt Fabrikası 2003 yılında yaklaşık 5 milyon TL’ye özelleştirildi. Mahkeme bu özelleştirmeyi bazı nedenler öne sürerek iptal etmedi. Devlet fabrikayı 2013 yılında ise 68,270 milyon TL’ye geri aldı.
İddia Yayılımı
Sosyal medyada sıkça paylaşılan bir iddiada Giresun SEKA Fabrikası 5 milyon TL’ye özelleştirildiği söyleniyor. İddiaya göre fabrikaya 60 milyon TL değer biçilmişti. Daha sonra ise fabrikayı alan şirket, fabrikadaki makineleri 11 milyon TL’ye, fabrikanın arazisini de 68 milyon TL’ye devlete geri sattı. Devlete geri satılan araziye TOKİ’nin konut yaptığı da iddia edildi. İddia son birkaç yılda ara ara gündeme geliyor.
Kanıt
Giresun SEKA fabrikasının tarihi
SEKA(Türkiye Selüloz ve Kağıt İşletmesi A.Ş.) Sümerbank’ın bünyesinde kurulmuş ve gelişmiş bir şirkettir. 1933 yılında kurulan Sümerbank’a 1934 yılında kağıt fabrikası kurma ve işletme yetkisi verildi. 1955 yılında o zamana dek kurulmuş üç kağıt fabrikası artık SEKA ismini alır. 1970 yılında ise Giresun’da Aksu Mihaniki Odun Hamuru Tesisi ve Kâğıt Fabrikası kurulur. 1998’de ise SEKA özelleştirme kapsamına alınır. Aksu İşletmesi ise 2003 yılında 3,5 milyon ABD dolarına Milda Mecmua Gazete Dağıtım Pazarlama Sanayii ve Ticaret Limited Şirketi’ne satıldı.
Fabrikanın satışı
3,5 milyon ABD dolarına satılan fabrika hakkında dönemin Giresun Milletvekili Murat Özkan soru önergesi verdi. Önergede Özkan Giresun Defterdarlığı’nın sadece fabrikanın arazisine 47 milyon 592 bin 164 TL ettiğini bildirdiğini belirtti ve bunun kamu zararı olup olmadığını sordu. Dönemin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise yapılan ilk ihalede hiç teklif alınmadığı ikinci ihalede de en yüksek teklifi Milda Şirketi’nin verdiğini söyledi.(1. Görsel)
Selülöz-İş Sendikası iptal davası
Selülöz-İş Sendikası özelleştirmenin iptal edilmesi için Ordu İdare Mahkemesine başvurmuş. Mahkeme ise yukarıdaki ikinci görseldeki nedenlerden dolayı iptal istediğini reddetmiştir (2. görsel). Karar Danıştay’ın 13. Dairesi tarafından da onanmıştır.
Fabrikanın TOKİ’ye devri
2013 yılında Giresun Aksu SEKA fabrikası Giresun İl Özel İdaresi’ne devrildi. Daha sonra fabrika Giresun İl Özel İdaresi’nden TOKİ’ye devredildi. Yine 2013 yılında Giresun Milletvekilli Selahattin Karaahmetoğlu devir ile ilgili meclise soru önergesi getirdi. (3. görsel) Önergeye cevap olarak Toplu Konut İdaresi Başkanlığı arazinin devir bedelinin 68,270 milyon TL olduğu belirtiyor. 2018 yılında ise Giresun Milletvekili Necati Tığlı’nın verdiği soru önergesinde (4. görsel) Milda Şirketi’nin fabrikanın içindeki makineleri de 11 milyon TL’ye sattığını ve böylelikle şirketin hiç üretim yapmadan 79 milyon dolar kar ettiği iddia edildi.
Milda’ya ödeme yapıldı mı?
Daha önce Teyit CİMER üzerinden bu devir için ödeme yapılıp yapılmadığıyla alakalı Giresun İl Özel İdaresi’ne bilgi edinme başvurusu yapmıştı. Cevap olarak ise böyle bir ödemenin yapılmadığı oldu. (5.Görsel)
Diğer yandan, özelleştirmenin gerçekleştiği tarihlerde Giresun Valisi olan Dursun Ali Şahin “Bu konu ile ilgili 40 milyon TL Maliye Bakanlığınca karşılanmıştır. Biz de 40 milyon TL’yi aldık, bütün borçlarını dağıttık, kalan para sahibine intikal ettirildi. Kalan 28 milyon 500 bin lira, orada yapılan daireler, Milda’ya verilecek. Milda’ya daire karşılığında bu miktarı karşılayacaklar” dedi.
Aksu Fabrikası’nın arazisine güncel olarak bakıldığında(6. görsel) da araziye TOKİ konutları, stadyum, hastane gibi yapıların yapıldığını görmek mümkün.
Kağıt üretiminde Türkiye kendine yetebiliyor muydu?
İddia paylaşımlarında da söylenen şeylerden biri de kağıt fabrikası satılmadan önce Türkiye’nin kağıt üretiminde kendine yetebildiğiydi.
Yukarıdaki tablodan (7. görsel) anladığımız kadarıyla fabrika satılmadan öncede Türkiye’nin kağıt ithalatı yaptığını ama kağıt fabrikaları satıldıktan sonra giderek artan kağıt ithalatının artışını hızlandığını görüyoruz.
İddiayı daha önce Teyit ve Doğruluk Payı da incelemişti.