fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Sosyal medyada dolaşıma giren bir iddiaya göre Tolstoy ve eşi Müslümanmış. Fotoğrafta da eşi, İslam inancı gereğince giydiği çarşaf ile görülüyormuş.
  • Fotoğraftaki kişi Tolstoy’un eşi değil kardeşi Maria Nikolaevna. Üzerindeki de rahibe kıyafeti.
  • Tolstoy’un Müslüman olduğuna dair herhangi bir kanıt yok.

İddia Yayılımı

Sosyal medyada, Tolstoy ve eşini birlikte gösterdiği iddiasıyla bir fotoğraf paylaşılıyor. Gönderinin açıklama kısmında ise çiftin müslüman olduğu, eşinin de Müslüman kadınlar tarafından da kullanılan çarşaf giydiği yazılı:

“Tolstoy İslam’la şereflenmiş güzel bir Müslümandı. Eşi de çarşafı ile İslam asaletini ruhunda taşıyan bir hanımefendiydi. Ancak İslam düşmanları bu görüntüleri hep sakladılar. Gerçeklerin bir gün mutlaka ortaya çıkmak gibi bir adeti olduğunu unuttular.”

Kanıt

Fotoğraftaki kişi Tolstoy’un kardeşi Rahibe Maria Nikolaevna

Fotoğrafı tersine görsel arama metodu ile arattık. Tolstoy’un yanındaki kadın, eşi Sofia Tolstoy değil kardeşi Rahibe Maria Nikolaevna.

Tolstoy ve kız kardeşini gösteren farklı fotoğraflar da bulunuyor.

Maria Nikolaevna’nın kıyafeti İslam inancı gereğince giyilen çarşafa benzese de aslında dönemin rahibe kıyafeti. 20. yüzyılda Rusya’daki rahibe kıyafetlerine bakıldığında benzer kıyafetteki rahibeleri görmek mümkün:

Tolstoy’un eşi: Sofya Tolstoya

Tolstoy’un Müslüman olduğuna dair bir beyanı yok

Tolstoy (1828-1910), Hristiyanlığın Ortodoks mezhebinde doğmuş, çocukluğunda bu yönde eğitim almıştır. Ancak gençliğinde yaptığı okumalar, öğretilen bilgileri yeterli bulmamasına neden olmuş. Tolstoy, daha sonrasında inançsızlığa yönelmiş. Bununla birlikte kız kardeşi Mari’nın, rahibe olduğuna dair sonuçlara ulaşıyoruz.

Yaşamı boyunca inanç ve insan üzerine düşünen Rus yazar, 1880’de yazdığı İtiraflarım isimli kitabında belirttiğine göre bir dönem Ortodoks Hristiyanlık üzerine bağlılığını geliştirmeye karar vermiş ve bunun için sürekli kiliseye gitmiş.

Aynı kitapta, her ne kadar inanmak istese de anlayamadığı, şüpheye düştüğü yerler olduğundan bahsediyor.

1884’te yazdığı İnancım Neden İbarettir isimli kitapta da Hristiyan inancına bağlılığını ilan ettiğini söyleyebiliriz.

Tolstoy’un Müslümanlık ile bağına gelelim. Yazar, Kafkasya’da ve Rusya’nın birçok bölgesinde Müslümanlarla temas kurma imkanı bulmuş; Hz. Muhammed’in görüşlerini önemsemiştir. Öyle ki “Bilgelik Kitabı” isimli çalışmasında İslam peygamberine de yer vermiştir. Ayrıca “Hz. Muhammed” isimli bir kitap yazıp hadisleri Rusçaya çevirmiştir.

Tanıştığı Müslüman insanlar arasında mektuplaştıkları da olmuş. Günlüklerine göre bu mektuplarda Tolstoy’un Hristiyanlığa yönelik eleştirileri takdir edilip kendisi Müslümanlığa davet edilmiş. Rukiye Ceylan’ın Tolstoy ile ilgili yüksek lisans tezinde, yazarın yenilikçi İslam düşünürü Muhammed Abduh ile mektuplaşmalarında İslam’a girmediğini kibarca belirttiği bilgisi bulunuyor.

Yaşamı boyunca hayatı anlamlandırmanın bir parçası olarak gördüğü inanç sistemleri üzerine araştırmalar yapan Tolstoy, Hint dinleri ile de ilgilendi. Hatta “direnmezlik yasası”ndan etkilendiği Mahatma Gandhi ile de iletişime geçmiştir. Gandhi ile mektuplaştığı dönem, yazarın hayatının son yılı olan 1910’du.

Gençliğinden itibaren felsefi okumalar yaptığını bildiğimiz Tolstoy, dünyanın en önemli düşünürleri arasında Zerdüşt, Buda, Mani, İsa ve Muhammed isimlerini birlikte sayar.

Sonuç olarak, fotoğraftaki kadının üzerinde çarşaf benzeri bir giysi olması üzerinden “gizlenen Müslümanlık” algısı yaratılmış. Ne var ki iddiayı inandırıcı kılmak için eklenen fotoğraftaki kadın Tolstoy’un eşi değil rahibe kız kardeşi. Rahibe olduğu için Müslümanlık ile ilgisi olduğu da söylenemez.

Rus yazar Tolstoy, hayatı boyunca hayatı ve insanı anlama gayesinin bir parçası olarak farklı dinlerle ilgili araştırmalar yaptı. Bir dönem Ortodoks Hristiyanlığa bağlandığını kendi yazılarından takip edebiliyoruz. Ancak hayatının son döneminde Müslüman olduğuna dair herhangi bir belge veya birincil ağızdan bir anlatı yer almıyor.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Hristiyanlık
  • İslam
  • leo tolstoy
  • tolstoy

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar