fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Sütçü İmam’ın bugüne ulaşan bir fotoğrafı yok.
  • Fotoğraftaki kişi, Sahibini Arayan Madalya filminde ‘Sütçü İmam’ karakterine hayat veren sanatçı Agâh Hün’dür.

İddia Yayılımı

Milli mücadelenin önde gelen isimlerinden halk kahramanı Sütçü İmam’ı duymuşsunuzdur. Kendisi, millî mücadelenin Maraş kolunda ismi geçen en önemli figürlerden biri.

Bugün inceleyeceğimiz iddia, bu tarihi kahramanı anmak için paylaşılan bir gönderiden yayıldı. Olayın akışı şu şekilde; Orhan Osmanoğlu, Sütçü İmam’ı anmak isterken paylaşımına bir fotoğraf ekliyor. Bu fotoğrafın Sütçü İmam’a ait olup olmadığına dair sesler yükselirken gerçek, birincil kaynaklardan geliyor.

Twitter üzerinden ‘Sütçü İmam’ araması yaptığımızda, iddia kaynağındaki fotoğrafın farklı zaman dilimlerinde de paylaşıldığını gördük.

Kanıt

Muhterem Dilbirliği: Bu fotoğraf dedem Sütçü İmam’a ait değildir. 

Fotoğrafı tersine arama metodu ile tarattığımızda karşımıza Sütçü İmam’ın torunu Muhterem Dilbirliği’nin açıklaması çıktı. Orhan Osmanoğlu’nun paylaşımına cevap veren Dilbirliği, resmi hesabından şunları yazdı:

“Bu fotoğraf Dedem Sütçü İmam’a ait değildir. Rahmetli Yücel Çakmaklı’nın yönetmenliğini yaptığı ‘Sahibini Arayan Madalya’ filminde dedem Sütçü İmam’ı canlandıran usta sanatçı rahmetli Agah Hûn’dur.”

Fotoğraftaki kişi, 1989 yapımı Sahibini Arayan Madalya filminden Agâh Hün 

Muhterem Dilbirliği; fotoğraftaki kişinin dedesi olmadığını belirtip, Sütçü İmam rolünü canlandıran Agah Hün olduğunu dile getirdi. Araştırmamızı bu yönde genişlettik.

Eklediğimiz videoda, Agah Hün’ü fotoğraftaki kıyafetler içinde çekilen sahnede görebilirsiniz.

Sütçü İmam’ın bugüne ulaşan bir fotoğrafı yok

1872 ile 1922 yılları arasında yaşayan Sütçü İmam’ın bugüne ulaşan herhangi bir fotoğrafı yok. Torunu Muhterem Dilbirliği’nin bu konu hakkındaki açıklama yapmış.

Dilbirliği’nin andığı Mehmet Türkkorur ile Sütçü İmam’ı birlikte arattığımızda karşımıza aynı konu ile ilgili bir başka açıklama çıktı. Mehmet Türkkorur’un oğlu Yaşar Türkkorur, ‘Yozgat Gündemi’ programında Dilbirliği ile aynı sözleri söylemiş:

Sütçü İmam hakkında bir görüntü veya resim yok, o zamanların şartlarından dolayı fotoğraf çektirilmeye tevessül edilmemiş. Şu ana kadar bir fotoğrafı yok. 20 seneye yakın, önce babam Ankara’ya gelmişti ve bir harp okulu öğrencisi geldi “Ben resim yapıyorum” dedi, ben de dedim ki; “Sütçü İmam’ın resmi yok bize Sütçü İmam resmi yap”. Babam yanımızdaydı, babam anlattı saçı şöyleydi burnu böyleydi gözü böyleydi çenesi böyleydi sakalı böyleydi. Çocuk bir hafta içerisinde resmi yaptı getirdi. Babama gösterdik, “Oğlum bu sanki dedeni görmüş gibi yapmış.” dedi. O kadar benzetmiş ki. Orijinali bende. İnternette birkaç resim dolaşıyor ama orijinali benim yaptırdığım resim.

Böylelikle, Sütçü İmam paylaşımlarında kullanılan fotoğrafın aslında usta oyuncu Agâh Hün olduğunu doğruladık. Maraş’ın kurtuluş mücadelesinin sembol isimlerinden Sütçü İmam’ın bugüne ulaşan herhangi bir fotoğrafı yok. Torunlarının açıklamalarının tamamı bu yönde.

Bu iddiaya Malumatfuruş da değinmiştir.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • kahramanmaraş
  • kuvayımilliye
  • sütçü imam

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar