fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Fotoğrafın orijinali, Ağustos 2016’da komedyen Atalay Demirci’nin Twitter hesabının hacklenmesinden bahseden haberlerde paylaşılmış.
  • Fotoğrafta Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank zannedilen kişi, tiyatro oyuncusu Vural Arısoy.
  • Hem Arısoy hem de Varank Temmuz 2021’de Twitter hesaplarından fotoğrafla ilgili açıklama yapmış.
  • Vural Arısoy, fotoğrafın 2005’te bir New York turnesinde çekildiğini ifade etmiş.

İddia Yayılımı

Sosyal medyada seçim dezenformasyonu hız kesmeden devam ederken ‘taraflar’ birbirlerinin geçmiş/güncel söylem ve görsellerine atıfta bulunarak oy oranlarını artırmaya çalışıyor. Benzer bir iddia geçtiğimiz günlerde ortaya atıldı. Paylaşıma eklenen görsel ile Fethullah Gülen’in yanındaki kişinin Sanayi ve Teknoloji Bakanı olduğu iddia edildi.

Görsel tersine arama yöntemiyle araştırıldığında aynı iddianın geçtiğimiz yıllarda da paylaşıldığı görülüyor.

Kanıt

Mustafa Varank değil, Vural Arısoy

Tersine görsel aramada çıkan bir diğer sonuç ise 1 Ağustos 2016 tarihli ‘Atalay Demirci’nin Fethullah Gülen’le yer aldığı kare yayınlandı’ haberi oluyor. Haberde, Yetenek Sizsiniz 2013 birincisi Atalay Demirci’nin Twitter hesabının hacklendiğinden, basketbolcu Enes Kanter ve futbolcu Hakan Şükür ile yaptığı yazışmaların yayınlandığından bahsediliyor.

Görsel olarak ise, iddiaya kaynak olarak kullanılan fotoğrafın kesilmemiş hali kullanılmış. Görselden Atalay Demirci’nin yıllar önce STV’de yayınlanan çocuk programı sunucusuyla birlikte Fethullah Gülen’i ziyaret ettiği kare şeklinde söz edilmiş. Fotoğrafta kaftan giymiş olan bu kişinin de tiyatrocu Vural Arısoy olduğu belirtilmiş.

Vural Arısoy adıyla kullanılan YouTube kanalında tiyatrocunun güncel vloglarının yanı sıra eski programlarına ulaşmak da mümkün. 18 Eylül 2018’de paylaşılan videoda TGRT’de yayınlanan Tuluhan’la Her Sabah programından bir kesit verilmiş. Videonun başında ‘Anse’den bir Ortaoyunu örneği’ açıklaması bulunuyor.

Anse, yani Ankara Sanat Evi’nin internet sitesine yalnızca arşivden ulaşılabiliyor. Ancak sitedeki ‘Kim Kimdir’ bölümünde hem Vural Arısoy hem de Atalay Demirci’nin isimleri yer alıyor.

Varank paylaşımların iftira olduğunu söylemiş

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, geçmişte yapılan benzer paylaşımlar üzerine 5 Temmuz 2021’de Twitter hesabından ilgili görseli paylaşarak ‘firari fetöcünün fotoğrafıyla iftira atıldığını’ söylemiş.

Kaynak

Vural Arısoy da yine aynı tarihte Mustafa Varank’ın yukarıdaki paylaşımını alıntılayarak fotoğrafın hikayesini anlatmış. Söz konusu paylaşımda Arısoy, fotoğrafın 2005 yılında New York turnesinde çekildiğinden ve üstündeki kostümün Ortaoyununda yer alan Pişekar İsmail Efendi karakterinin kostümü olduğundan bahsetmiş.

Son olarak tiyatrocu Vural Arısoy ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın fotoğraflarına birlikte bakıldığında aralarında bir benzerlik olmadığı açıkça görülüyor. Dolayısıyla Fethullah Gülen ve Mustafa Varank’ı gösterdiği iddiasıyla paylaşılan fotoğraf gerçeği yansıtmıyor.

İddia daha önce Teyit ve Malumatfuruş tarafından incelendi.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • fetullah gülen
  • mustafa varank
  • Seçim 2023

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar