fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Fotoğraflar Suriye’den değil Meksika’dan.
  • Görüntülerden biri 2021 diğeri ise 2017 yılında kaydedilmiş.

İddia Yayılımı

6 Şubat depreminin ardından Türkiye’nin Güneydoğusu ve Suriye artçı depremlerle sarsılmaya devam ediyor.

Sosyal medyada yayılıma giren bir iddiaya göre gökyüzünde ışıkların görüldüğü fotoğraflar depremden önce Suriye’nin Lazkiye kentinde çekilmiş.

İddianın doğruluğunu inceledik.

Kanıt

Fotoğraflar Meksika’dan

Fotoğrafları tersine görsel arama metodu ile taradık. Gökyüzünün mavi göründüğü fotoğraf, 2021 eylülünde Meksika’da yaşanan depremden önce çekilmiş. Görüntüyü dönemin haberlerinden takip edebiliyoruz.

New York Post, fotoğrafı Meksika depremi bağlamında kullanarak açıklama kısmına “gökyüzü deprem sırasında şimşekle aydınlandı” yazmış.

Meksika depremi sırasında çekilen ve iddiadaki görüntü ile eşleşen videolar da haber kanallarında ve YouTube‘da bulunuyor.

İkinci fotoğraf ise yine Meksika’dan. Ancak bu kez 2017 depremi sırasında kaydedilmiş.

Benzer şekilde 2017 yılında paylaşılan videolarda da aynı görüntüye ulaşabiliyoruz.

Sonuç olarak Lazkiye’de deprem öncesinde çekildiği iddiasıyla paylaşılan fotoğraflar Suriye’de değil Meksika’da 2017 ve 2021 yıllarında çekilmiş.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Deprem
  • Lazkiye
  • Meksika
  • suriye

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar