fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Fotoğraf 1925 nisanında, şapka kanunu ile ilgisi olmayan Şeyh Said isyanından sonra kaydedilmiş.
  • Şapka İktisası Hakkında Kanun, 25 Kasım 1925’te kabul edilmişti.

İddia Yayılımı

Fotoğraf, sosyal medyada şapka takmadığı için idam edilen kişileri gösterdiği iddiasıyla paylaşılıyor. Zaman zaman aynı açıklama ile yeniden dolaşıma giren fotoğrafı inceledik.

Kanıt

Fotoğrafı tersine görsel arama metodu ile taradığımızda şapka takıp takmamakla hiçbir ilgisi bulunmayan Şeyh Said İsyanına dair kaynaklarda görüntünün kullanıldığını gördük. Öyle ki İletişim Yayınları tarafından basılan Kürt Milliyetçiliğinin Tarihi Kökenleri ve Gelişimi isimli kitabın kapağında da kullanılmış.

Şeyh Said İsyanı, 13 Şubat 1925’te başlamış hatta ciddi tedbirler almayan Başbakan Ali Fethi Okyar istifa etmiş yerine İsmet İnönü geçmiştir. Mart ve Nisan ayındaki harekatla isyancılar yakalanmış ve 26 Mayıs’ta Şark İstiklal Mahkemeleri tarafından Diyarbakır yargılamaları başlamıştır. 28 Haziran’da mahkeme Şeyh Said ile birlikte 46 kişinin idamına karar kıldı. İnfaz, ertesi gün gerçekleştirildi.

Şapka Kanunu olarak tanınan “Şapka İktisası Hakkında Kanun” 28 Kasım 1925’te yani Şeyh Said İsyanı infazlarından 5 ay sonra kabul edilmiş.

Kürt tarihi ile ilgili görsel arşive sahip Kurdistan Memory ve Kurdistan Photoshelter isimli sitelerde fotoğraf Şeyh Said İsyanından sonra esir alınan kişilerin fotoğrafı olduğu açıklaması ile listelenmiş.

Stok görsel sitesi Alamy’de aynı kişilerin bulunduğu bir diğer fotoğraf da “Şeyh Said Efendi yakalandı” başlığı ile verilmiş. 

Sonuç olarak fotoğrafın şapka takmayıp idam edilmeyi bekleyen kişileri gösterdiği iddiası yanlış. Fotoğraf, Şeyh Said İsyanı’nın ardından yapılan yakalamalarda çekilmiş.

İddia Malumatfuruş tarafından da incelenmişti.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • inkılap
  • isyan
  • Şeyh Said
  • Şeyh Said İsyanı

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar