fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Fotoğraf sanatçısı Bas Uterwijk tarafından 25 Mayıs 2020’de oluşturulan görsel, sanatçının ‘yapay zeka’ koleksiyonunda yer alıyor.
  • Sanatçı, ‘Özgürlük Heykeli gerçek bir kişi olsaydı nasıl görünürdü?’ sorusuna cevap aramak için böyle bir çalışmaya imza atmış.

İddia Yayılımı

Dünyanın en tanınan anıtlarından biri olan Özgürlük Heykeli, sosyal medyada iddialara konu oluyor. Amerika’nın simgesel anıtı haline gelen, Heykeltıraş Frédéric Auguste Bartholdi’nin projesi olan ve 28 Ekim 1886 yılında açılışı yapılan heykelin kimden model alındığı zaman zaman tartışmalara ve iddialara konu oluyor.

 

Kanıt

İddia görsellerinin gerçeği ne kadar yansıttığını anlayabilmek için fotoğrafı Google üzerinde arattığımızda, elde ettiğimiz sonuçlar bizi Fotoğrafçı Bas Uterwijk’in web sitesine yönlendirdi.

Fotoğraf, dijital yöntemle hazırlanan bir portre

Fotoğrafçının web sitesini incelediğimizde, Mona Lisa, Van Gogh, Mozart, Elizabeth Tudor gibi tarihe mal olmuş kişiliklerin yapay zeka ile oluşturulan görüntülerine yer verildiğini gördük.

Fotoğraf sanatçısı hakkındaki bilgileri de birçok haber sitelerinde inceledik. Daily Mail’in haberine göre Bas Uterwijk, çalışmaları için ‘derin öğrenme’ yapay zekasını kullanıyor. Bu teknoloji, gerçeğe en yakın görüntüler oluşturulmasına olanak sağlıyor. Sanatçının hazırladığı çalışmaların illüstrasyon olduğunu anlıyoruz böylece. Bas Uterwijk, görüntüleri ‘Artbreeder’ yazılımı kullanarak oluşturuyor.

Fotoğrafın bilgi notunda yer alan “Liberaty” yani “Özgürlük” ifadesi, sanatçının ‘Özgürlük Heykeli gerçek bir kişi olsaydı nasıl bir görünüme sahip olurdu’ düşüncesiyle yapay zeka yazılımı kullanılarak tasarlanmış. Heykeltıraş Frédéric Auguste Bartholdi tarafından yapılan Özgürlük Heykeli‘nin kimi model alınarak yapıldığı bazı kaynaklarda  Isabelle Eugenie Boyer olarak yazıyor olsa da bu kesin olarak bilinmemektedir.

Fransa’da 1884 yılında yapımı tamamlanmasının ardından New York’a ulaştırılmasından sonra 28 Ekim 1886 tarihinde açılışı yapılarak, ‘Dünyayı Aydınlatan Özgürlük’ yani  Özgürlük Heykeli, hemen herkesin bildiği bir yapı olarak tarihe adını yazdırdı. Sağ elinde meşale, sol elinde hitabe tutan heykelin üstünde 4 Temmuz 1776 yani Bağımsızlık Bildirgesi’nin tarihi yazıyor.

Sonuç olarak, yayılımda olan görüntünün Özgürlük Heykeli’nin modeli olan kişiyi göstermediğini, dijital bir portre çalışması yapılarak elde edildiği sonucuna ulaştık.

Bu iddia Snopes, Doğruluk Payı ve Malumatfuruş tarafından da incelendi.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • dijital düzenleme
  • Model
  • Özgürlük Heykeli
  • Sosyal medya
  • Twitter
  • yapay zeka teknolojisi

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar