fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Fotoğraf, Christer Strömholm tarafından 1963 yılında çekildi.
  • Nükleer patlama, 1945 yılında olduğu için fotoğraftaki çocuğun o zamanlara tanıklık etmiş olması mümkün değil.

İddia Yayılımı

Sosyal medyadan haber sitelerine dek uzun zamandır farklı kanallar aracılığıyla paylaşılan bir fotoğraf yeniden dolaşıma girdi.

Gözlerinin görmediği anlaşılan bir kız çocuğu, “Nükleer patlama görmüş gözler.  Hiroşima, 8 Ağustos 1945.” veya “Hiroşima, 1945 – Atom bombasının kör bıraktığı bir kız çocuğu” açıklamaları ile paylaşılıyor.

Bu fotoğrafın hikayesini araştırdık.

Kanıt

Fotoğraf, nükleer patlamadan 18 yıl sonra çekilmiş

Fotoğrafı tersine görsel arama metoduyla tarattığımızda 1963 yılında İsveçli fotoğrafçı Christer Strömholm tarafından çekildiği sonucuna ulaştık.

Müzayede, galeri ve sanat sitelerinde kolaylıkla bulunan fotoğraf gerçekten de Japonya’da çekilmiş. Ancak bilindiği üzere ABD’nin Japonya’nın Hiroşima ve Nagazaki şehirlerine karşı yaptığı atom bombası saldırısı, 2. Dünya Savaşı’nda gerçekleşti. Bu dönemde takvimler 1945’i gösteriyordu ki iddia paylaşımlarında da bu tarihe yer verilmiş. Ne var ki fotoğraf 1963 yılında çekilmiş.

İddia, fotoğraftaki çocuğun nükleer patlamayı gördüğünü belirtip 1945 notunu da ekliyor. Fotoğrafın çekildiği yıl 1963 olduğu için aslında iddianın yanlış olduğunu henüz bu noktadayken söyleyebiliyoruz.

Yine de basit bir matematik hesabı yapalım: Fotoğraf 1963 yılında çekildiğine göre görüntüdeki kişi 1945’te (atom bombasının atıldığı yıl) yeni doğmuş olsa dahi 18 yaşında olması gerekir. Bunun üzerinden yapılacak her farklı hesaplamada fotoğraftaki kişinin yaşı artacaktır.

Yalnızca fotoğrafa bakarak net bir yaş saptaması yapılamasa da çocuğun 18 yaşından küçük olduğu anlaşılıyor.

Strömholm’un resmi web sitesindeki Japonya dosyasının içerisinde toplam 20 fotoğraf bulunuyor. Fotoğraflar arasında birden fazla çocuk fotoğrafı yer alıyor. İddia fotoğrafındaki kızın gözlerindeki sorun, doğrudan nükleer patlamaya şahit olmasından değil doğuştan olmuş olabilir. Bunun sebebi de atom bombasının mirası olan radyasyon olabilir.

Her koşulda, fotoğrafın 1963 yılında çekildiği bilgisi ile iddianın yanlış olduğunu söyleyebiliyoruz.

Bu iddia Doğruluk Payı ve Snopes tarafından da incelendi.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • 2. Dünya Savaşı
  • ABD
  • Hiroşima
  • Japonya
  • Nükleer patlama

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar