Fotoğrafın Anıtkabir’in önünde yere yatan insanları gösterdiği iddiası
6 Kas 2023
16:50
Sonuç
- Görüntü fotomontaj yoluyla oluşturulmuş.
- 2011 yılında kaydedilen fotoğraftaki kişiler 2010’da çatısı yanan Haydarpaşa Garı’na tepki çekmek isteyen bir grup kişinin ‘planking’ eylemi yaptığı anı gösteriyor.
İddia Yayılımı
X platformu üzerinden bir kullanıcı, sözde Anıtkabir’in önünde yere kapanan insanları gösteren bir fotoğraf paylaştı. Kullanıcı paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
***
“Anadan üryan faninin cinsel organı önünde eğilip secde etmek ne kadar anormal ve ilkel ise, kemikleri dahi kalmamış bir ölünün mezarında, heykeli önünde, resmi önünde eğilip secde etmek de o derece anormal ve ilkeldir. Hinduizm ile Kemalizm arasındaki fark sadece taptıkları tanrılardır, ritüeller ayni. “Efendim, biz Atatürk’e tapmıyoruz, saygı gösteriyoruz!” Hintliler de aynı seyi söylüyor. Dünyadaki bilişim teknolojisi her ne kadar Hinduların elinde olsa da sonuçta gelip o çükün önünde eğiliyor işte. Tıpkı Kemalistler gibi. Ne kadar çağdaş olduklarını söyleseler de sonuçta gelip o putun önünde eğiliyorlar.”
***
Bu görüntünün gerçek olup olmadığını inceledik.
Kanıt
Görüntü fotomontaj kullanılarak oluşturulmuş
“Anıtkabir” ve “secde” kelimeleriyle konuyu araştırdığımızda ilgili görsel paylaşımının bundan 9 yıl öncesine, yani 2014’e kadar gittiğini görüyoruz.
Daha sonra fotoğrafı tersine görsel arama yöntemi ile aradığımızda, görüntüdeki yere uzanan kişilerin başka bir fotoğraftan kırpılıp ‘fotomontaj’ ile Anıtkabir görüntüsüne dahil edildiğini görüyoruz.
NTV’nin 5 Haziran 2011 tarihli haberinde, ilgili kişilerin 2010’da çatısı yanan tarihi Haydarpaşa Garı’na dikkat çekmek için ‘planking’ eylemi yaptığını belirtmiş. 2010’ların başında dünya çapında oldukça popüler olan planking eylemi, değinilmek istenen konuya dair farkındalık oluşturmak için yere uzanarak hiçbir eylemde bulunmama haline deniyor. Türkiye’de de birçok vatandaşın farklı meselelerde farkındalık yaratmak için bu eylemi yaptığına dair haberlere ulaşılabilir.
Öte yandan, bir kişinin Atatürk’ün mozolesine saygı göstermek için eğildiği anı gösteren fotoğraf da iddia paylaşımında yer alıyor. Bu görüntü, Japon bir bakanı gösterdiği iddiasıyla sosyal medyada daha önceden de paylaşılmıştı. Ancak fotoğrafı aynı yöntemlerle incelediğimizde Japon bir bakanı gösterdiğine dair herhangi bir bulguya ulaşamıyoruz. Ayrıca konuyla ilgili olarak Doğruluk Payı’nın daha önceden yaptığı analizi de inceleyebilirsiniz.