fbpx
Yanlış
Doğru
Yanlış İlişkilendirme

Sonuç

  • Fotoğrafın Türkiye’den olduğu iddiası doğru değil.
  • Fotoğraf, Afganistan’ın başkenti Kabil ile Kandahar karayolunu gösteriyor.

 

İddia Yayılımı

Sosyal medyada paylaşılan bozuk bir karayolu fotoğrafının, Türkiye’nin 25 yıl önceki yollarını gösterdiği iddia edildi.

Birçok kez sosyal medyada paylaşılan bu fotoğraf geçmiş yıllarda da 1984 yılına ait Aksaray-Ankara yolunu gösterdiği öne sürülerek paylaşılmış.

Geçmiş yıllardan bu yana zaman zaman yayılıma giren ve tartışma konusu olan söz konusu paylaşımları inceledik.

 

Kanıt

Fotoğrafın kaynağına ulaşabilmek için tersine görsel arama yöntemiyle araştırma yaptığımızda, iddianın gerçeği yansıtmadığı sonucuna ulaşıyoruz.

Fotoğrafa dair ulaştığımız bir haber kaynağında, Afganistan’daki Kabil-Kandahar karayoluyla ilgili bilgilere yer verildiği görülüyor.

Afganistan merkezli haber kaynağı Tolo Haber isimli haber kuruluşunun 5 haziran 2018 tarihli haberini incelediğimizde, iddia görseliyle benzerlik gösteren yol görüntülerini görüyoruz. Haberde, yolun kötü durumda olması sebebiyle trafik kazalarının yaşandığını ve yolun onarıma ihtiyacı olduğuna dikkat çekilmiş.

Haber kaynağı

Fotoğraf, Kabil ile Kandahar karayolunu gösteriyor

Ulaştığımız bir diğer kaynak ise Ariana Haber kuruluşunun 23 Ocak 2020 tarihli haberi oluyor. Bu haberde de benzer görüntülerin kullanıldığı ve Kabil – Kandahar karayolunun onarılması gerektiği vurgulanmış. Ayrıca kötü bir durumda olan yolun onarımı yapılmazsa trafiğe kapatmak zorunda kalınabileceği de belirtilmiş.

Ek olarak 2023 yılında da aynı karayoluyla ilgili sorunlar yeniden gündeme gelmiş ve sürücülerin yaşadığı sıkıntılara değinilmiş. Bu haberde de kullanılan görseli incelediğimizde yayılımda olan iddia fotoğrafındaki yol ile benzerlik gösterdiği görülüyor.

Fotoğraf kaynağı

Ayrıca içerik üreticisi Ishaq Ali Anis, 11 Temmuz 2020 yılında X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda Kabil-Kandahar Karayolu’nun mayın patlamaları ve kötü inşaat malzemeleri gibi nedenler yüzünden bu halde olduğunu söylemiş. Anis’in paylaşımına eklediği görselleri incelediğimizde de yolun aynı olduğunu söyleyebiliyoruz.

 

Araştırmalarımız sonucunda iddianın doğru olmadığı ve yanlış ilişkilendirildiğine ulaştık. Açık kaynaklardan edindiğimiz bilgiler doğrultusunda fotoğraf, Türkiye’den değil, Afganistan’ın başkenti Kabil ile Kandahar karayolunu gösteriyor. Sosyal medyada bu tarz hatalı ilişkilendirilen fotoğraf ve videolarla sıklıkla karşılaşıyoruz. Yanlış bilgilerin hızla yayıldığı günümüzde, bu içerikleri paylaşırken bilinçli bir sosyal medya kullanıcısı olmak ve mutlaka kaynak araştırması yapmak hepimiz için büyük bir önem taşıyor.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Afganistan
  • Kabil- Kandahar karayolu
  • karayolu
  • türkiye

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar