Fatih Erbakan’ın gösterdiği, aşıyla DNA’sının değiştirildiği iddia edilen bebekler
23 Eyl 2021
17:53
Sonuç
- Aşı mRNA’sının hedefinde olan yer ile DNA aynı yerde değildir.
- mRNA aşılarının içindeki maddeler hücre içine girmiyor yani insan genomunu oluşturan dizilime hiçbir etkisi yok.
- Kuyruklu bebek fotoğrafı gerçek değil, dijital sanatçı Larry Dunstan tarafından oluşturulmuş.
- Tüylü bebek fotoğrafındaki bebek, kurt adam sendromu ile doğmuş.
- Dört kollu ve bacaklı bebekler 2019 yılında Hindistan’da siyam ikizleri olarak dünyaya gelmiş.
İddia Yayılımı
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, basın toplantısında kuyruklu, üç kollu, tek gözlü ve bütün vücudu tüylerle kaplı bebeklerin fotoğraflarını göstererek mRNA aşılarının bu duruma sebep olduğunu iddia etti. Erbakan, konuşmasında mRNA aşılarının insan DNA’sını değiştirdiğini insan genomundaki değişikliklerin bu tip bebekler doğmasına neden olduğunu öne sürdü.
Kanıt
mRNA aşıları DNA’yı değiştirir mi?
mRNA aşılarının içindeki maddeler hücre içine girmez. Yani insan genomunu oluşturan dizilime hiçbir etkisi yoktur. Aşı mRNA ’sının hedefinde olan yer ile DNA aynı yerde değildir. DNA çekirdekte bulunur, mRNA ise sitoplazmaya gitmektedir.
Almanya Paul-Ehrlich Federal Aşı ve Biyotıp Enstitüsü’ne göre, “mRNA’nın insan genomuna entegrasyon riski yoktur. İnsanlarda genom, hücrenin çekirdeğinde bulunur. RNA’nın DNA’ya entegrasyonu, başka birçok faktör olmakla birlikte, farklı kimyasal yapılar nedeniyle mümkün değildir”. Ayrıca ABD’deki Cornell Üniversitesi’nin Bilim Kurulu grubundan Mark Lynas, Reuters‘e yaptığı bir açıklamada, “Genetik modifikasyon, yabancı DNA’nın bir insan hücresinin çekirdeğine kasıtlı olarak eklenmesini içerir ve aşılar bunu yapmaz” şeklinde belirtmişti. Daha önce bu konuyu “Fatih Erbakan’ın mRNA aşılarının DNA’yı değiştirdiği iddiası” başlıklı iddiamızda ele almıştık. Detaylı analize buradan ulaşabilirsiniz.
Erbakan’ın gösterdiği fotoğraflar gerçek mi?
Kuyruklu bebek görseli dijital ortamda oluşturulmuş. Tersine görsel arama yöntemi kullanarak bu bilgiye ulaşmak mümkün. Görselin yüklendiği ilk tarih 2009 yılıdır. Fotoğraf, dijital sanatçı Larry Dunstan tarafından oluşturulmuş. Sanatçının buna benzer başka eserlerine buradan ulaşabilirsiniz. 2009’da Science Photo Library adlı sitede dijital yöntemlerle oluşturularak yer alan görsel, zaman içinde farklı biçimlerle dolaşıma girmeye devam ediyor.
Erbakan’ın gösterdiği fotoğraflardan bir diğeri tüm vücudu tüylerle kaplı bebek görseliydi. Tersine görsel arama yöntemiyle sorgulandığında görseldeki bebeğin kurt adam sendromu ile doğduğu bilgisine ulaşılabiliyor. Görsel, Hindistan’daki Sambhaji-Raut ailesinin kurt adam sendromu ile 2013 yılında doğan bebeğine ait. Aşırı tüylenmeye sebep olan bu sendrom doğuştan ya da sonradan olabiliyor. Kalıtsal olarak veya mutasyon sonucu meydana geldiği tahmin edilen bu sendromun aslında mRNA aşıları ile bir bağlantısı yok. Medyada da bu görsele ve kurt adam sendromuyla dünyaya gelen bebeğe dair çeşitli haberler bulunuyor.
Fatih Erbakan’ın gösterdiği başka bir örnek ise dört kollu ve bacaklı bebek fotoğrafıydı. Bu fotoğraf 2016 yılında Hindistan’da dünyaya gelen siyam ikizlerine ait. Gövdeden birbirine bağlı olan ikizlerin ayrı kafaları, kolları ve bacakları bulunuyor. Yapışık ikizlik olarak da adlandırılan bu durumun mRNA aşısı ile bir bağlantısı görülmemektedir. Bu iddiayı bizden önce teyit.org da analiz etti.