fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

Çin’de bulunan 55 km’lik ‘Hong Kong-Zhuhai-Makao Köprüsü’ dünyanın en uzun deniz köprüsü. Ancak yalnızca 13.4 km’lik Zhuhai Bağlantı Yolu’nu kullanmak ücretsiz. Köprüden geçiş ücreti, araç tiplerine göre farklılık göstermekle birlikte özel araçlar için 150 Yuan yani yaklaşık 23 dolar. Ancak bu geçiş için özel araba kotası tahsisi ve üç şehir tarafından ayrı ayrı verilen lisans ve izinlere sahip olmak gerekiyor. Yalnızca, yasal olarak taze tarım ürünleri taşıyan araçlar için geçiş ücretsiz. Ayrıca bazı ulusal tatillerde ücretsiz geçiş politikası uygulanıyor.

İddia Yayılımı

Sosyal medyada bir Twitter kullanıcıları tarafından deniz üzerinden geçen bir köprünün fotoğrafı paylaşılarak bu köprüden geçişin ücretsiz olduğu iddia edildi.

5.10.2021 tarihinde paylaşılan bu gönderiye gelen başlıca yorumlardan bazılarını yukarıda sizinle paylaştık.

Orhan Aydın tarafından da paylaşılan bu gönderi 11 binden fazla beğeni alarak çokça etkileşime sebep oldu.

Kanıt

Paylaşımlarda yer alan görseli tersine arattık ancak kaynağını bulamadık. Çokça paylaşılan görselin; kimi mecralarda Hong Kong-Zhuhai-Makao Köprüsü olduğu iddia edilirken, kimilerinde de Malezya’da bulunan, Penang İkinci Köprü olarak da bilinen Sultan Abdul Halim Muadzam Shah Köprüsü olduğu iddia ediliyor. Deniz üzerinde yer alan bu köprülerin görüntüsü farklı açılardan birbirlerine benzerlik gösteriyor ancak görselin kaynağını tam olarak tespit edemediğimizden buna bir netlik kazandıramadık. Söz konusu paylaşımlardaki iddia, dünyanın en uzun deniz köprüsüne yönelik olduğundan içeriğimiz Hong Kong-Zhuhai-Makao Köprüsü ile ilgili.

Dünyanın en uzun deniz köprüsü

Öncelikle paylaşımlardaki bahsi geçen köprüyü araştırdık. 55 kilometrelik uzunluğu ile dünyanın en uzun deniz köprüsü olarak bilinen Hong Kong- Zhuhai- Macao Köprüsü(HKZM)’ İnci Nehri Deltası’nda bulunan Hong Kong, Zhuhai ve Makao şehirlerini birbirine bağlıyor. Kısacası bu köprü Çin anakarası ile Çin’e bağlı Makao ve Hong Kong özel idari bölgelerini arasında geçiş yapabilmek için alternatif bir yol sunuyor. 20 milyar dolara mal olan ve yapımı 9 yıl süren köprü Ekim 2018’de açıldı.

Köprü’nün 12 km’sini Hong Kong Bağlantı Yolu, 6,7 km’lik kısmı su altı tüneli olmak üzere 29,6 km’sini ana köprü, 13,4 km’sini ise Zhuhai Bağlantı Yolu oluşturuyor. Köprü, Hong Kong’dan Zhuhai’ye olan yolculuğu 5 saatten 45 dakikaya düşürerek büyük ölçüde azalttı.

Köprüden kimler geçebiliyor?

Öncelikle köprüden geçmeye kimlerin izni olduğuna bir göz atalım. Yayalar, motorsuz araçlar, traktörler, römorklu başta olmak üzere maksimum hızı 70 km/s’nin altında olan diğer motorlu araçların geçişine izin verilmiyor. HKZM’de kullanılmasına izin verilen araçlar sınırlar arası geçişi sağlayan otobüsler, servisler, kiralık araçlar, özel araçlar ve yük araçları. Ancak bunların da geçiş şartları detaylı olarak kılavuzda belirtilmiş. Her biri için uyulması gereken pek çok özel kural ve belli kotalar mevcut.

Köprü geçişi ücretsiz mi?

Peki, iddia edildiği üzere köprüden geçiş ücretsiz mi? Köprü açılışının yapıldığı dönemde bazı haber kaynaklarında özel araçlar için geçişin 21 dolar olarak belirlendiği belirtilmişti.

Biz de bununla ilgili net ve güncel bilgilere ulaşmak için köprünün kendi resmi sitesinde yayımladığı kılavuz kitapçığını inceledik. Kılavuzda ‘otoyol geçiş ücretleri için araç tipi sınıflandırması’ ve ‘geçiş ücretleri’ yer alıyor. Her iki yön için de 20 adet geçiş ücreti toplama şeridi ile birlikte bir geçiş istasyonu bulunuyor.

Araç tiplerine göre ücretler şu şekilde;

İlgili tabloda geçiş ücretlerinin RMB cinsinden alındığı görülüyor. RMB(Renminbi), Çin’nin resmi para birimi olan Çin Yuanı’nın kısa adıdır. “¥”işareti ile gösterilir. Döviz kodu CNY’dir.

Geçişine izin verilen araçları belirtmiştik. Bu tabloda söz konusu araçların geçiş ücretlerini görebilmek mümkün. Tabloya göre; Hafif binek araçlar (özel arabalar, kiralık arabalar) için geçiş ücreti ¥150. Güncel döviz kuru hesaplarına göre dolar olarak karşılığı ise şu şekilde;

Ancak yük taşıyan araçlara yönelik bir istisna söz konusu. ‘Taze tarım ürünleri Kataloğu’ na göre yasal olarak ürün yükleyen ve taşıyan araçlardan geçiş ücreti alınmıyor. Bu ürünlere ait detaylı bilgi de kılavuzda yer alıyor.

Özel araç sahipleri için izin belgesi gerekiyor

Özel araçların geçişi için ücretten bahsetmiştik ancak herhangi bir özel aracın buradan geçebilmesi mümkün değil. Üç farklı şehirde özerklikler söz konusu olduğu için şehirlerin kendilerine ait prosedürleri farklı olduğundan köprüyü kullanan sürücülerin seyahatlerinden önce birden fazla belgeye başvurmaları gerekiyor. Özel araba kotası tahsisi, üç şehir tarafından ayrı ayrı verilen lisanslar ve izinlere sahip olmak gerekli.

Köprünün yalnızca bir kısmı ücretsiz

Köprünün bir parçası olan su altı tünelinden ve bağlantı yollarından bahsetmiştik. Köprünün geçiş ücretlerine de yer verdik ancak ücret alınmayan bir kısım var. 13.4 km uzunluğundaki Zhuhai Bağlantı Yolu, 80 km/s tasarım hızına sahip standart bir çift üç şeritli otoyoldur. Kılavuza yer alan bilgiye göre bu yol açık bir yönetimi benimser ve bu yolu kullanmak ücretsizdir. Ancak yine de bu bağlantı yolu ile ana köprüye bağlanıldığından bu köprünün tamamını geçmek bir ücrete tabi olacaktır.

Ulusal tatillerde köprü ücretsiz

Köprünün sürücülere ücretsiz olarak sunulduğu belli tarihler mevcut olabiliyor. Bazı ulusal tatillerde ve yeni yıl arifesinde Ulaştırma Bakanlığı’nın talimatlarıyla ücretsiz politika uygulanıyor.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • bağlantı yolu
  • bridge
  • çin
  • deniz köprüsü
  • en uzun köprü
  • geçiş ücreti
  • hong kong
  • makao
  • özel izin
  • ücretsiz
  • zhuhai

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar