Dünya Sağlık Örgütü Covid-19 aşısının 2,5 milyon yan etkisi olduğunu itiraf ettiği iddiası
19 Oca 2022
17:44
Sonuç
İddiaya kaynak olarak verilen ‘Vigi Access’ aşının kesin olan yan etkilerini göstermiyor. Vigi Access sadece aşıdan sonra görülen ve raporlanan etkileri gösteriyor. Fakat bu etkiler ile aşıların bağlantısı kanıtlanmamaktadır.
İddia Yayılımı
Son günlerde sosyal medyada yapılan paylaşımlarda Covid-19 aşısı ile ilgili ortaya bir iddia atıldı. Bu iddiaya göre Dünya Sağlık Örgütü Covid-19 aşısının 2,5 milyon yan etkisi olduğunu itiraf etti. İddia bir video ile paylaşıldı. Videoda bir kadının kürsüden Almanca konuşma yaptığı görülüyor. Paylaşımlarda kadının ismi Sylvia Limmer olarak geçiyor. İddia sosyal medyada hem Türkçe hem de diğer dillerde pek çok kez paylaşıldı.
Kanıt
Avrupa Parlamentosu’nda yapılan konuşma
Videoyu incelediğimizde yapılan konuşmanın Avrupa Parlamentosu’nda yapıldığını anlıyoruz. Konuşmayı aradığımızda konuşmanın 24 Kasım 2021 tarihinde yapıldığını bulduk. Sylvia Limmer bu konuşmada Dünya Sağlık Örgütü’nün VigiAccess veri tabanında Covid-19 aşısına bağlı 2,5 milyon yan etki listelendiğini söyledi. Limmer bunun birkaç on yıllarda görülen yan etkilerden daha fazla olduğunu söyledi. Sylvia Limmer’ın Dünya Sağlık Örgütü ile bir bağı yok. Limmer Avrupa Parlamentosu’nda Kimlik ve Demokrasi Partisi’nden milletvekilidir.
VigiAccess veri tabanındaki yan etki sayısı
VigiAccess’te herhangi bir Covid-19 aşısının ismini arattığımızda tüm Covid-19 aşılarının tümüyle ilgili raporlanan vakaları görmek mümkün. Bunu arattığımızda da raporlanan 3 milyondan fazla vaka olduğu söyleniyor. VigiAccess bu aramaları göstermeden önce bazı uyarılarda bulunuyor. Bu uyarılarda ilk olarak buradaki vakaların ilaçların ve aşıların olası yan etkilerini gösterdiği belirtiliyor. Dahası bu sitedeki bilgiler yan etkiler ile ilaç arasındaki doğrulanmış bağlantıyı yansıtmamaktadır. Ayrıca, bu veri bankasının ilaçların yan etkilerini belirlemek için, ilaçların yan etkilerini birbiri ile karşılaştırmak için ve ilaçların uygulanışıyla alakalı konular için kullanılmaması konusunda uyarı yapılıyor.
Pek çok doğruluk organizasyonu da bu iddiayı inceledi
Bu iddiaya benzer iddiaları daha önce pek çok doğruluk organizasyonu da inceledi. Reuters, AFP, Politifact, AP News, USA News, Logically ve Stop Fake bu iddiayı inceledi ve benzer sonuçlar buldu. AFP Dünya Sağlık Örgütü ile iletişime geçmiş ve aldığı cevapta bu sitede yer alan bilgiler ile ilaçların yan etkiler ile ilaçlar arasında bağlantı kurulamayacağını söylemiş.