Dünya Ekonomik Forumu makalesinin ilk halinde ‘Omicron varyantından’ bahsedilmiyor
29 Kas 2021
14:15
Sonuç
Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) koronavirüs ile alakalı 12 Temmuz’da yayınladığı makalenin arşivlenmiş halinde “Omicron varyantı” ile ilgili bir ifade bulunmamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün 24 Kasım’da yeni varyantı bildirdikten sonra WEF yazısını güncellemiştir.
İddia Yayılımı
Geçtiğimiz günlerde dünya “Omicron” olarak bilinen, bilimsel ismiyle B.1.1.529 olan yeni bir koronavirüs varyantı çıktığı haberiyle alarma geçmişti. Normal tip koronavirüse göre çok daha bulaşıcı ve zararlı olduğu tahmin edilen bu varyant ile alakalı bir iddia ortaya atıldı.
İddiaya göre 26 Kasım 2021’de Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Omicron varyantını resmen bildirmesinden aylar önce Dünya Ekonomik Forumu (WEF) bu konu ile alakalı bir makale paylaşmıştı. Söz konusu söylenti, aşı karşıtı ve komplo teorisyeni hesaplar tarafından çok geçemeden yayıldı
Kanıt
Dünya Ekonomik Forumu, makalesini güncellediğini belirtmemiş
Söylentinin çıkış kaynağı en üstte verdiğimiz tweette belirtildiği üzere archive.md linkindeki arşivlenmiş makaleye dayanıyor. Makaleyi açtığımızda içeriğin siteye eklenme tarihinin 12 Temmuz 2021 olduğu görülüyor. Twitter’daki dezenformasyon hesaplarının iddiayı ortaya çıkarma sebebi de makalenin üzerindeki yayın tarihi, yani: “12 Temmuz”
İddia sahiplerinin paylaştığı makale 26 Kasım 2021 tarihinde arşivlenmiş. Fakat makalenin güncellendiğine dair bir açıklama yok.
İnternet sitelerinin içeriklerini arşivleme silinse de saklayabilme imkanı sunan, biz Doğrula editörlerinin de sıklıkla kullandığı “web archive’in” arayüzünde bu makaleyi taradık.
Web archive’de bu makaleyi arattığımızda 12 Temmuz 2021‘de yani makalenin yayınlandığı tarihte Omicron varyantıyla alakalı bir ifade yer almıyor. Sayfanın içerisinde ctrl + f kısa yoluyla kelime araması yaparak “B.1.1.529” yazıldığında herhangi bir sonuç olmadığı görülebilir.
Makalenin 26 Kasım’daki arşiv sürümünde, yazının güncellendiğine dair herhangi bir ifade yok. 27 Kasım’da WEF, yazısını tekrar düzenleyip “Bu makale en son 26 Kasım 2021 tarihinde düzenlenmiştir” dipnotu eklemiş.
Bu iddiayı AP de incelemiştir.