fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

Dolmalık biberlerin bir cinsiyeti yok. Biberlerin altında bulunan çıkıntıların sayısı, yetiştirilme koşulları ve genetik çeşitliliğe bağlı olarak değişiyor. Biberin tadını etkileyen faktör ise, biberin olgunlaşma durumundan ibaret.

 

İddia Yayılımı

Tıpkı hayvanlar gibi, bitkiler alemi de kapsadığı birçok yaşam formuyla ilgi çekici bir bilim sahası… Uzun zamandır sosyal medyada ve internet sitelerinde yayılımda olan bir iddia da, botanik bilimiyle alakalı.

İddiaya göre; yemeklerimizde kullandığımız dolmalık biberin bir cinsiyeti var ve bu ayrım, biberin altındaki çıkıntıların sayısına göre anlaşılıyor. Eğer üç çıkıntı varsa biber erkek, dört çıkıntı varsa dişi sayılıyor. Erkek biberler pişirmeye, dişi olanlar çiğ yenilmeye uygun.

Peki bu iddia doğru mu? Bugünkü yazımızda bunu inceledik.

Kanıt

Dolmalık biberlerin bir cinsiyeti yok

Ohio State Üniversitesi, Gıda, Tarım ve Çevre Bilimleri Fakültesi’nde yayımlanan bir makalede bu iddianın bir efsaneden ibaret olduğu aktarılıyor.

Tıpkı dalda yetişen diğer çekirdekli meyveler gibi dolmalık biber de bir meyve ve biber bitkisinin çekirdeklerini yani tohumlarını taşıyor. Dolmalık biberin meyvesi, hem dişi hem de erkek üreme organı içeren esas bitkide yetişir ancak bu biberlerin bir cinsiyeti yoktur.

Biberlerin altında bulunan çıkıntıların ise kesin bir sebebi yok. Genetik çeşitlilik olarak ortaya çıkan bu durumda, yetiştirme koşullarının da önemli ölçüde etkisi var.

Biberin tadını etkileyen faktörler ise genellikle biberin olgunlaşma süreci diyebiliriz. Biberin rengi koyulaştıkça tatlılık oranı da artmakta. Yani hafif sarıya çalan yeşil dolmalık biberler, olgunlaşmamış yeşil dolmalık biberlerden daha tatlı olabiliyor.

Bu iddiayı Doğruluk Payı, Politifact ve Snopes da incelemişti.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • cinsiyeti var mı
  • dolmalık biber

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar