fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Çorum’un rakımı sürekli yükselmiyor.
  • Hitit Üniversitesi Harita ve Kadastro Programı Bölüm Başkanı Veli İlçi’nin 28 Aralık 2017’de yaptığı açıklamaya göre, Çorum il bilgilendirme tabelalarındaki farklılık, geçmişte ve günümüzde ölçüm yöntemlerinin değişmesinden kaynaklanıyor.
  • Üniversitenin ilgili birimi tarafından Uydu Bazlı Konum Belirleme Sistemleri’ne (GNSS) göre valilik binası esas alınarak yapılan ölçümde, son görselde belirtilen 820 metreye yakın bir rakım değeri bulunuyor.
  • Yine Google Earth üzerinden Çorum Valiliği’nin rakımına bakıldığında bölgenin rakımı 820 metre görünüyor.

İddia Yayılımı

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada Çorum il tabelasının farklı zamanlarda çekilmiş görselleri paylaşılarak rakım değerlerinin değişkenlik göstermesine dikkat çekildi. Görsellerde Çorum’un rakımının 770’den 801’e ve sonrasında 820’ye yükseldiği görülüyor.

Paylaşımı yapan kişiler Çorum’un rakımının sürekli yükseldiğini iddia etti. İddia görseli tersine görsel aramayla aratıldığında benzer iddiaların geçmiş yıllarda da ortaya atıldığı fark ediliyor. İddia 2018 yılına dek takip edilebiliyor.

Kanıt

Hem nüfus farklılığı hem de görsellerin nitelikleri fotoğrafların farklı zamanlarda kaydedildiğini açığa çıkarıyor. Ancak üç görselde de rakımların farklı olması kafaları karıştırıyor. Zira bir bölgenin rakımının değişmesi pek akla yatkın görünmüyor.

Rakımı ölçmek için pek çok yöntem var

Anahtar kelimelerle internet taraması yaptığımızda, geçmiş iddiaların ışığında yapılmış iki farklı açıklama buluyoruz. İlki Hitit Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü, Harita ve Kadastro Programı Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Veli İlçi’nin 28 Aralık 2017’de yaptığı açıklama. İlçi, yerleşim yerlerinin girişinde yer alan nüfus ve rakım bilgilerini gösteren tabelaların uluslararası standartlara göre hazırlandığını belirtiyor. Bu tabelalardan sorumlu olan kurum ise Karayolları Genel Müdürlüğü. Nüfusun artması veya azalması da tabelaların zaman içerisinde değiştirilmesini gerektiriyor.

Veli İlçi, ortalama deniz seviyesinden itibaren yüksekliği gösteren rakım değerinin uzun süreli gözlemler sonucu belirlendiğini ifade ediyor. Çeşitli yöntemlerle ortaya çıkabilen rakım değeri, yöntemine ve donanımına bağlı olarak 0,1 mm’den birkaç metreye dek değişiklik gösterebiliyor.

Üniversitenin ilgili bölümünce yapılan ölçümde ise Uydu Bazlı Konum Belirleme Sistemleri’nin (GNSS) kullanıldığını; Çorum Valilik binasının esas alındığını ve şehrin rakımının iddiada kullanılan son görselde belirtilen 820 m’ye yakın bir değer çıktığını da ekliyor.

Aynı zamanda, valilik binasına Google Earth üzerinden bakıldığında rakım değerinin yine 820 metre göründüğünün altını çiziyor.

Farklılığın nedeni ölçüm hatası

Aynı dönemde bir diğer açıklama ise Harita ve Tapu Kadastro Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Hüseyin Sevcan tarafından yapılmış. Sevcan rakım ölçümlerinin geçmiş dönemlerde insan gücüyle, günün teknolojisine göre yapıldığını belirtmiş. Yani aslında farklılığın nedeninin geçmişte yapılan hesaplama hataları olabileceğini vurgulamış. Günümüz teknolojisiyle ölçüm yapıldığında Çorum rakımının kimi yerde 805, kimi yerde 810 kimi yerde ise 820 metre olduğunu ifade eden Sevcan, eski tabelalarda yazan rakımları hatalı kabul ettiklerini ifade etmiş.

Dolayısıyla hem Veli İlçi hem Hüseyin Sevcan’ın açıklamalarından hareketle; bu farklılığın Çorum’a özel olmadığı, geçmişteki yöntemlerin hata payının yüksek olmasıyla ilişkilendirilebileceği ve son ölçümlerin il rakımını 820 metre civarında gösterdiği sonuçlarına ulaşabiliriz.

İddia daha önce Teyit tarafından incelendi.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • çorum
  • çorumun rakımı
  • il tabelaları

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar