fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

 

  • The Wall Street Journal’ın bildirdiği habere göre, Güney Kore Çin Büyükelçiliği yetkilisi, fotoğrafın sahte olduğunu ve Güney Kore’de resmi seyahat belgelerinde çocukların yapmış olduğu çizimlerden kaynaklı herhangi bir seyahatin engellenmediğini belirtmiş.
  • Pasaportun kimlikle ilgili olan bölümlerinin çizilmesi ve karalanmış olması, üzerinde dijital düzenleme yapıldığına işaret ediyor. Ayrıca çizimlerin perspektifinin tamamen düz olması yani çizimlerde eğim olmaması dijital düzenlemeyle hazırlanabileceğini gösteriyor.
  • İlgili görsel, 2014 yılından bu yana sosyal medyada sıklıkla paylaşılıyor.

İddia Yayılımı

Son günlerde sosyal medyada karşılaştığımız bir paylaşımda, pasaportu dört yaşındaki oğlu tarafından kalemle çizilen Çinli babanın Güney Kore’de mahsur kaldığı öne sürüldü.

Paylaşımlar, 2014 yılından bu yana haber siteleri ve sosyal medyada dolaşımda.

 

Kanıt

İddia fotoğrafını Google’da tersine görsel arama ile araştırdığımızda 2014 yılından bu yana internette dolaşımda olduğunu ve haberlere yansıdığını görüyoruz.  Ulaştığımız Daily Mail’in haberine yansıyan ilgili pasaport fotoğrafıyla ilgili olarak pasaport sahibinin bu görseli sosyal medya platformu olan Weibo’da paylaştığı ve isminin Chen olduğu bildirilmiş. Çin’in web sitelerinde de aynı paylaşımın yapıldığı görülüyor.

Görselin sol altına baktığımızda ise başka bir isim olduğu görülüyor. Weiming Li olduğunu gördüğümüz isimle ilgili araştırma yaptığımızda ise pasaporta dair bir sonuç bulamıyoruz.

Fotoğraf, dijital müdahaleyle oluşturulmuş

Görsel üzerinde inceleme yaptığımızda pasaportun daha büyük halinin yer aldığı kaynağa ulaşıyoruz. Pasaport üzerindeki çizgilere detaylı bakıldığında çizgilerin kalınlığının sabit kaldığı bir başka dikkat çeken unsur oluyor. Pasaport fotoğrafının sağ tarafında ise çizimlerin dışarı taştığı görülüyor. Görüntülerin böyle olması, dijital müdahale ile hazırlanmış olabileceği düşüncesini ön plana çıkarıyor.

Şüpheyle karşılanabilecek olan bu fotoğrafla ilgili The Wall Street Journal’da yer alan haberi görüyoruz. Haberin detaylarında, konunun Güney Kore’nin başkenti Seul’daki Çin Büyükelçiliği ile temasa geçildiği belirtilmiş. Güney Kore’de böyle bir olayın olmadığını doğrulayan Büyükelçilik yetkilisi, fotoğrafın sahte olduğunu ve Güney Kore’de resmi seyahat belgelerinde çocukların çiziminden kaynaklı olarak seyahatin engellenmediğini söylemiş.

Aradığımız sonuçlarda karşımıza çıkan bir başka kaynak ise video oyunlarıyla ilgili haber sitesi olan Kotaku’nun haberi oluyor. Sitede çizimlerle ilgili 4 yaşında bir çocuğun o şekilleri çizmesinin pek mümkün olmadığının altı çizilmiş.

Pasaport sayfasına bu kadar çizim yaparken hiç mürekkep izinin bulaşmamış olması dijital ortamda hazırlanmış olabileceğini gösteriyor. Fotoğraf üzerinde pasaportun kimlikle ilgili olan bölümlerinin çizilmesi ve karalanmış olması da üzerinde dijital düzenleme yapıldığına işaret ediyor. Ayrıca çizimlerin perspektifinin tamamen düz olması yani çizimlerde eğim olmaması dijital düzenlemeyle hazırlanabileceğini gösteriyor.

Birçok yurtdışı merkezli haber kanalında da sosyal medyada paylaşılan pasaport fotoğrafının sahte olduğuna dikkat çekildiği anlaşılıyor.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • çin
  • dijital düzenleme
  • güney kore
  • pasaport
  • Seul

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar