Çin’in Xi’an bölgesinde, ‘yeni bir virüs ortaya çıktı’ iddiası
13 Oca 2022
16:58
Sonuç
Hemorajik Ateş Virüsü, yeni bir virüs değil. Kemirgenlerden insanlara nadiren bulaşan bu virüsün, insandan insana bulaştığına dair bilimsel kanıt yok.
İddia Yayılımı
Son zamanlarda Çin’de yaşandığı iddia edilen bazı sansasyonel, manipülatif olaylarla ilgili haberlere sıklıkla rastlıyoruz. SARS-CoV-2’nin (Covid-19) henüz küresel pandemiye dönüşmediği günlerde Çin’de yaşandığı söylenen olayların yarattığı bilgi kirliliğine benzer bir durum yaşandığı görülüyor.
Yeni bir virüsün Çin’de ortaya çıktığı iddiası da bunlardan birisi. Twitter’da ve birçok sosyal medya platformunda paylaşılan bu iddiaya göre “Hemorajik ateş virüsü” bir diğer ismiyle “Hantavirüs”ün ortaya çıktığı belirtildi.
Kanıt
13 milyon nüfusa sahip, Çin’in en kalabalık bölgelerinden biri olarak bilinen Xi’an 23 Aralık 2021’den beri tam kapanmada. Omicron varyantının, virüs oranını oldukça yükselttiği Xi’an bölgesinde hazmat giysileriyle etrafı dezenfekte eden bir ekibin videosu sosyal medyada yer buldu. ‘Yeni tip bir virüsün Çin’de ortaya çıktığını’ belirten iddia sahiplerinin tweetlerinde bahsedilen detayları Google’da aradık.
“Xi’an, Flamethrower ve Disinfection” anahtar kelimelerini Çince aradığımızda Xi’an kaynaklı olduğunu tespit ettiğimiz bazı haber sitelerine ulaştık.
Haber kaynaklarını incelediğimizde, olayın gerçekleştiği yerin tweetlerde bahsedildiği gibi Xi’an bölgesi olduğunu doğruluyoruz. Ellerinde alev püskürtücü dolaşan dezenfeksiyon ekibinin, otomobilleri ve motosikletleri dezenfekte ettiği belirtilmiş. Haberin devamında dezenfeksiyon personelinin düşük hava koşullarında püskürtülen dezenfektanın yerde buzlanmaya neden olduğu için böyle bir uygulamaya gidildiği söyleniyor.
İçeriğin tamamı okunduğunda, yeni tip bir virüsün patlak verdiğine dair herhangi bir detay görülmüyor.
Söz konusu “Hantavirüs” yeni değil
Hantavirüs ile ilişkilendirilen “Hemorajik Ateş Virüsü” yeni ortaya çıkmadı, yıllardır tıp literatüründe zaten bilinen bir olgu. Çin’de çıkan Hemorajik Ateş Virüsü’nün aralık 2021’de yayıldığı, ulusal ve yerel kaynaklarda görülüyor.
– Bu virüs, Hantavirus grubu içerisinde bulunan, kemirgen hayvanlarda rastlanıyor. İddialarda belirtildiği üzere ağızdan ve burundan kanamaya neden olduğu gibi belirtiler göstermiyor. İnsandan insana geçen bir virüs değil. Kemirgenlerden insanlara temas ve hava yoluyla nadiren bulaşabiliyor.
Bu iddiayı Teyit.org ve Doğruluk Payı da incelemiştir.