fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

Cebelitarık’ta, vakalar çok düşük bir oranda artsa da 14 gün evde kalma emri verildiği Başbakan tarafından 29 Ocak’ta duyuruldu. 28 Mart’ta ise tam normalleşmeye geçildi. Cebelitarık’ta tüm nüfusun aşılanmasının ardından 14 günlük evde kalma kararı verilmedi. Ancak Delta varyantının Avrupa’da yayılmaya başlamasıyla Cebelitarık’ta Haziran ayında bazı tedbirler alındı.

İddia Yayılımı

İspanya’nın güneyinde bulunan ve İngiltere’ye bağlı olan Cebelitarık Yarımadası’nın özerk hükümeti, yeni tip korona virüs salgınında aşılama sürecini tamamladıktan sonra 28 Mart 2021’den itibaren tam normalleşmeye geçtiğini ilan etmişti. Fakat bir süredir gündemde yer alan, Cebelitarık’ta aşılamanın tamamlanmasına rağmen covıd-19 vakalarının artış gösterdiği bu sebeple 14 gün karantina uygulamasının başlatıldığı iddiası kafaları karıştırdı. Sosyal medyada hızla yayılan bu iddia karşısında, sosyal medya kullanıcılarının aklına gelen tek soru var; aşılar virüsten korumuyor mu? İddiaya dair tüm şüpheleri detaylarıyla araştırdık.

Cebelitarık özerk yönetim hükümeti tarafından yapılan yazılı açıklamayla, 28 Mart’tan itibaren kamusal alanlarda maske takma zorunluluğunun kaldırılacağı, bar ve restoranların saat 02.00’ye kadar faaliyet göstereceği duyurulmuştu. Fakat yerli ve yabancı sosyal medya kullanıcıları tarafından temmuz ve eylül ayında gündeme gelen söz konusu iddia soru işaretlerine sebep oldu.

İddiaya göre Cebelitarık’ta aşılanmanın tamamlanmasına rağmen vakalar yüksek oranda artıyor ve 14 gün karantina uygulanıyor.

Asıl akla yatkın gelmeyen ise tam aşılamaya rağmen günlük vaka oranlarının %2500 arttığı iddiası.

2 Eylül 2021’de Facebook’ta paylaşılan bir video bir dizi haber ve sosyal medya paylaşımını gösteriyor. Paylaşım Cebelitarık’ta tam aşılanmaya rağmen vakaların arttığına yönelik iddiaları destekler nitelikte. 10 bin görüntülenme sayısına ulaşan videonun yayılımı devam ediyor.

Kanıt

Ancak Cebelitarık yönetimin yayımladığı resmi kaynaklara göre, aşılar piyasaya sürüldükten sonra ülke çapında 14 günlük bir evde kalma emri verilmedi.

Videoda iddia edildiği gibi bir dönem 14 gün evde kalma emri verildi fakat bu emir Ocak 2021’de açıklandı. Yani tam aşılanmanın tamamlanmasından yaklaşık 2 ay önce. Cebelitarık Başbakanı Fabian Picardo’nun 29 Ocak’ta yaptığı bir açıklamasında belirttiği gibi,  kısıtlamalar 1 Şubat’tan itibaren yavaş yavaş gevşemeye başladı. Fakat Delta varyantının Avrupa’da görülmeye başlamasıyla, 4 Haziran 2021’de Cebelitarık’ta ilk Delta varyantı vakası tespit edildi.

Hükümet 16 Temmuzda, Delta varyantına karşı virüsün kendi kendini izole etmesi için  covıd pozitif vakalara ve yakın temaslılarına karşı bazı tedbirler alınacağını duyurdu. 1 Haziran’da Cebelitarık’ta 1 yeni COVID-19 vakası belirlendi. 30 Temmuz’da ise gerçekten %2,500’lük bir artışa denk gelen 25 vaka bildirildi.

Vaka sayısı belirtilen dönemde iddia edilen yüzde kadar artmış olsa da, gerçek vaka sayısı aşının covıd-19’a karşı etkisiz olduğuna dair açık bir kanıt değil. Şöyle ki;  İspanya Ulusal Araştırma Konseyi (CSIC), Felsefe Enstitüsü, İnsan ve Sosyal Bilimler Merkezi’nde (CCHS) Kıdemli Araştırma Bilimcisi olan immünolog Dr Matilde Cañelles López, Reuters’e e-posta yoluyla “Bu, aşıların işe yaramadığının kanıtı değil” açıklamasında bulundu. Sözlerine ek olarak; “Mevcut COVID aşılarının yüksek derecede ciddi bir hastalığı önlediği açıktır” dedi. Cebelitarık Başbakanlığı resmi verilerine göre; 1 Haziran’dan bu yana, Covid-19 nedeniyle Cebelitarık’ta ikisi aşısız olan üç kişi öldü. Aşılanan kişinin altta yatan sağlık sorunları olduğu ve yaşlarının 80 ile 85 arasında olduğu resmi verilerle sabit.

Reuters doğrulama platformu da araştırmalar yaparak söz konusu iddianın asılsız olduğu kararına vardı.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • aşılama
  • cebelitarık
  • Covid-19
  • Koronavirüs
  • sokağa çıkma yasağı

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar