fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Görsellerindeki cansız mankenler, tıp öğrencilerinin simülasyon eğitimi için kullanılıyor.

İddia Yayılımı

2020’den beri hayatımızın bir parçası olan pandemi, birçok ülkede sağlık sektöründe aksamalara neden oldu. Hastanelerde zaman zaman yaşanan yoğunluk, tartışmaları  beraberinde getirirken, birçok komplo teorisyeninin de bu durum hakkında manipülatif paylaşımlar yaptığına şahit oluyoruz.

Son günlerde Twitter’da sıklıkla karşılaştığımız bir iddia da bahsettiğimiz manipülasyona bir örnek olarak gösterilebilir. Paylaşımları incelendiğinde aşı karşıtı olduğu anlaşılan anonim hesapların paylaştığı bu iddiaya göre, hastaneleri Covid-19 hastalarıyla doluymuş gibi göstermek için cansız manken kullandıkları yönünde.

Kanıt

1. Fotoğraf 

Polonya’da bir tıbbi simülasyon merkezinin açılışından

Paylaşıma eklenen fotoğraflardan ilki, 21 Eylül 2021 tarihinde Jan Grodek Eyalet Üniversitesi’ndeki tıbbi simülasyon merkezinin açılışında çekilmiş. Fotoğrafta görülen kişi, Sağlık Bakanı Adam Niedzielski.

Fotoğrafı Google üzerinden tersine arama yöntemiyle aradığımızda tıbbi simülasyon merkezinin açılışına ait olduğunu gördük.

Fotoğraflara, Polska Agencja Prasowa’da “manekin” araması yaparak ulaşabilirsiniz. Bu fotoğraf üzerine çıkan yanlış iddialar, daha önce Reuters tarafından da incelendi.

2. Fotoğraf

Kanada’da bir hastanedeki uygulamalı eğitimden

İddiaya kaynak olarak eklenen fotoğraflardan ikincisini Google’ın Lens aracı ile aradığımızda, bir doğrulama platformu olan AFP Fact Check‘in araştırmasına ulaştık.

Fotoğrafta, göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Andréanne Côté, ekibi ile birlikte cansız manken üzerinde uygulamalı eğitim yapıyor. Doktor ve ekibinin, yoğun bakım ünitesindeki bir Covid-19 hastasının simülasyonuna müdahalesi kayda alınmış.

YouTube videosuna tıkladığınızda Nisan 2020’den beri de IUCPQ’nun (Kanada’da bulunan bir kalp ve akciğer enstitüsü) sayfasında bulunduğu görülüyor. Aynı kanaldan Dr. Pierre-Alexis Lépine ile yapılan ve cansız mankenlerin kullanıldığı yerel bir habere de ulaşmak mümkün.

Yatağa yerleştirilen mankenin simülasyonda nasıl kullanıldığı, eklediğimiz videodan izlenebilir.

3. Fotoğraf

Cansız mankenler, İsviçreli tıp öğrencilerinin pratik yapması için kullanılıyor

İddia kaynağının ‘ağır hasta rolü’ için cansız manken kullanıldığını iddia etmek için kullandığı fotoğraflardan bir diğeri ise İsviçre’den. Daha önce farklı iddia kaynaklarında da kullanılan fotoğraf, Haute École Arc Üniversitesindeki tıp öğrencilerinin pratik yapması için üretildi. Doğrula olarak ekim 2022’de bu görseli incelemiştik.

  • İddia kaynağındaki fotoğrafları tersine arama metodu ile arayarak başladığımız incelememiz sonucunda üç fotoğrafın üç farklı ülkedeki hastanenin tıbbi eğitim odalarından kayda alındığını tespit ettik. Bu da Twitter’da yayılan iddianın yanlış olduğunu gösteriyor.
Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • cansız manken
  • Covid-19
  • simülasyon

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar