fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Billie Eilish’i gösterdiği iddia edilen fotoğraflar gerçeği yansıtmıyor.
  • Fotoğraf, yapay zekâ yazılımı ile hazırlanmış.
  • Görseli hazırlayan kişinin hesaplarında yapay zekâyla üretilen benzer birçok görüntü mevcut.

İddia Yayılımı

Sosyal medya ortamında ünlü sanatçı Billie Eilish olduğu iddiasıyla paylaşılan bir fotoğraf yüksek etkileşim ve yorum aldı. Billie Eilish’in iç çamaşırlı olduğu görülen fotoğraf kısa süre içerisinde yayılıma girdi.

 

Bu paylaşımı inceledik.

Kanıt

İlgili fotoğrafı internette ve Billie Eilish’in sosyal medya hesaplarında araştırdığımızda böyle bir görüntüye ulaşamıyoruz. Bu da fotoğrafın yapay zekâyla hazırlanmış olabileceğine dair ipucu veriyor.

Fotoğrafı ilk olarak arama motorları üzerinde araştırıyoruz. Fotoğrafın sağ üst köşesinde yer alan “SS, SeedSpiller” ifadesini tarıyoruz. Arama sonucunda dijital tasarımların yapıldığı içerik üreten sitelere ulaşıyoruz. Profiller incelendiğinde yapay zekâ programlarıyla hazırlanan birçok çalışmanın olduğu görülüyor. Kullanıcının yapay zekâ kullanarak oluşturduğu görsellerde, ünlülerin ve cinsel içerikli görüntülerin tercih edildiği anlaşılıyor.

SeedSpiller kullanıcı isimli kişinin DeviantArt platformunda hesabın kapatılmış olduğunu görüyoruz. Ancak Wayback Machine üzerinden kullanıcının geçmişteki profiline ulaşıyoruz.

Fotoğraf, yapay zekâyla hazırlanmış

Kullanıcının Wayback Machine’den ulaştığımız bilgileri ile Twitter profilini incelediğimizde de benzer görsellerin yer aldığını söyleyebiliyoruz.

Fotoğraf detaylarına bakıldığında Eilish’in sol elindeki bozulma ve yüz kısmındaki farklılık görselin yapay zekâyla hazırlanmış olabileceğini gösteriyor.

 

Şüphe duyulan görsellerin detaylarına bakılmalı

Yapay zekâ ile üretilen fotoğrafların gerçekliğini ayırt etmek teknolojik gelişmelere bağlı olarak zorlaşıyor bu durum da birçok kişinin fotoğrafları gerçek sanıp paylaşmasına yol açıyor. Fotoğrafların yapay zekâyla oluşturulduğunu anlamak için fotoğrafları büyütmek detaylardaki bozulma ve tutarsızlıkları göz önüne çıkarabiliyor. Özellikle el gibi belirli vücut kısımlarında meydana gelen bozulmalar ve fotoğraflardaki vücut uzuvları bu konuda ipucu olabiliyor. Ek olarak doğal olmayan cilt tonları ve mumsu yüz ifadesi de görüntünün sahte olduğuna işaret ediyor.

Ayrıca fotoğrafın dijital ortamda üretilip üretilmediğini anlamak için HIVE Moderation gibi siteler de bulunuyor. Bu sayede yapay zekâyla üretilen görsel ve metinlerin tespitini yapmak mümkün.

Sonuç olarak fotoğraf, yapay zekâyla oluşturulmuş. Fotoğrafın detaylarındaki bozulmalar görselin yapay zekâ uygulamalarıyla oluşturulduğunu gösteriyor.

Daha önce de birçok kez yapay zekâ ürünü olduğu anlaşılan fotoğrafların analizini yapmıştık.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Billie Eilish
  • dijital tasarım
  • yapay zeka

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar