Bilimsel çalışmanın, Covid-19 aşısının insan DNA’sını değiştirdiğini gösterdiği iddiası
5 May 2022
15:13
Sonuç
Lund Üniversitesi’nde yapılan çalışmalarda laboratuvar hayvanları üzerinde yapılan deneylerde, Pfizer’in Covid-19 aşısının insan DNA’sını değiştirdiğine dair bilimsel bir bulgu olmadığını belirttiler.
İddia Yayılımı
Mart 2020’den bu yana ülkemizde yayılımda olan, insan sağlığının yanı sıra sağlık, finans, lojistik ve gıda gibi birçok sektörü derinden etkileyen Covid-19 ile alakalı geçtiğimiz günlerde bilim kurulu tarafından bazı gevşetici kararlar alınmıştı.
Yine de birçok üniversite, bilim kuruluşu ve hekim, aşı olmanın hastalığı görece daha hafif atlatmak açısından önemli olduğunu vurgulasa da, sosyal medyada yayılan dezenformatif haberlerde, çoğunlukla aksinin yansıtıldığını görüyoruz.
Bugün, bir süredir yayılımda olan, ‘yapılan bir bilimsel araştırmada Covid-19 aşısı olmanın DNA’yı değiştirdiği’ iddiasını inceledik.
Kanıt
İlgili makalede araştırmanın İsveç’te gerçekleştirildiği ve Lund üniversitesi görevlileri tarafından yapıldığı belirtilmiş. Anahtar kelimelerle konuyu incelediğimizde, makaleye ulaştık. MDPI dergisinin dijital arşivinde okunabilir.
Konuyla alakalı Lund Üniversitesi’nden araştırmayı yapan Yang de Marinis ve Magnus Rasmussen gelen birçok eleştiri ve çarpıtmayla ilgili bazı soruları yanıtlamış:
Marinis, “Bu çalışma, Pfizer aşısının genomumuzu değiştirip değiştirmediğini araştırmamaktadır. Yayınımız, mRNA aşısının insan kökenli hücrelerin içinde DNA’ya dönüştürülmesi üzerine yapılan ilk in vitro (yapay koşullarda) çalışmadır. Aşının, enjeksiyondan 6 saat sonra karaciğer hücrelerine girdiğini gösteriyoruz. İncelediğimiz konakçı hücrelerde aşının mRNA’sından dönüştürülmüş DNA olduğunu gördük.
Rasmussen, “Bu bulgular deneysel koşullar altında petri kaplarında gözlendi, ancak dönüştürülmüş DNA’nın genomdaki hücrelerin DNA’sına entegre edilip edilmediğini ve eğer öyleyse, herhangi bir sonucu olup olmadığını henüz bilmiyoruz.“
Araştırmacılar, Pfizer’in enjeksiyondan 30 dakika sonra %18’inin karaciğerde biriktiğini bildirdiği için fare karaciğeri üzerinde deneme yaptıklarını söylüyorlar.
Laboratuvar ortamında yapılan bu deneyde, aşının insan DNA’sını değiştirdiğine dair bir bulgu olmadığı, konunun uzmanları tarafından belirtiliyor.
Bu iddia Reuters’ın fact-checking ekibi tarafından da incelendi.