Bebeğin dört bacaklı ve kollu doğmasının sebebi hamile kadına yapılan mRNA aşısı değil
22 Eki 2021
14:21
Sonuç
Video, Hindistan’da 20 Eylül 2019 tarihinde doğan bir bebeği gösteriyor. Covid-19 pandemisi bu tarihte henüz başlamamıştı. Dolayısıyla bebeğin dört bacaklı ve kollu doğmasının sebebi mRNA Covid aşıları değil. Doktorlara göre bunun sebebi, ikiz doğuran kadının aslında üç fetüs taşıması ve gelişimini tamamlayamayan bir fetüsün uzuvlarının diğer bebeğin karnına bağlanması.
İddia Yayılımı
Covid-19 pandemisi dünyada etkisini gösterirken mRNA aşılarına yönelik birtakım iddialar sosyal medyada paylaşılmaya devam ediyor. Sosyal medyada bir Instagram sayfası tarafından şöyle bir paylaşım yapıldı;
“Evet Sevgili Takipçilerim;
Sayın @erbakanfatih 3 gözlü 5 kulaklı çocuklar doğabilir dediği için aklınca dalga geçen Ricip İvidik @sahangokbakar; Sen Recombinant Teknolojisi nedir? Messenger RNA nedir? Biliyor musun? Hayat Kromagnon’un oğlunun filmini çekmeye benzemez. Buyur hamile bir kadına yapılan mRNA iğnesinden sonra doğan bir çocuk. @sahangokbakar Eğer ki konuşmasını biliyorsan konuş insanlar örnek alsınlar, konuşmasını bilmiyorsan da sus bari adam sansınlar. Fatih Erbakan’ı itibarsızlaştırma hareketini böyle bozarım.”
Sonuç olarak söz konusu videodaki bebeğin hamile bir kadına yapılan mRNA aşısından sonra doğduğu iddia edildi. Bu paylaşım çokça etkileşim aldı. Öncelikle fotoğrafın nerde ne zaman çekildiğini anlayabilmek için arama motorlarından tersine arama yaptık.
Kanıt
4 kollu ve bacaklı bebek, Hindistan’da Eylül 2019’da dünyaya geldi
Bu görselin pek çok haber mecrasında Eylül 2019’da paylaşıldığını gördük. Mirror UK, Daily Star, New York Post ve Sputnik gibi belli başlı bazı haber sitelerinde yer alan bilgilere göre; göğüs ve karın bölgesinde ekstra kol ve bacaklarla doğan bu bebek Hindistan’da dünyaya gelmiş.
Vakanın sebebi Covid-19 için üretilen mRNA aşıları değil
Hint kaynaklarından Jagbani TV’nin 21 Eylül 2019’daki haberinde de konunun detaylarına erişebildiğimiz üzere; Hindistan’ın Racastan eyaletinde bulunan Tonk kasabasında, Rajudevi Gurjar isimli 24 yaşındaki bir kadın 20 Eylül 2019 tarihinde ikiz bebek dünyaya getirdi. Bebeklerden erkek olanı sağlıklı doğarken; kız bebek 4 kollu ve 4 bacaklı doğdu. Görenleri oldukça şaşırtan bu durumun sebebi ise doktorlara göre annenin 3 adet fetüs taşıması. Annenin üçüz doğurmasını beklediklerini belirten doktorlar, tam olarak gelişmeyen üçüncü bebeğin uzuvlarının kız bebeğin vücuduyla birleştiğini ifade etti. Hamileliği boyunca kadının bir kez dahi ultrason çektirmediği, bu yüzden bebeklerin sorunlu doğacağından hiç kimse haberdar olmadığı öğrenildi. Bebek Jaipur’daki başka bir hastaneye sevk edildi. Haberlerde yer aldığına göre; doktorlar, üçüzlerin doğal olarak doğduğu ancak bir çiftin yapışık olduğu ilk vaka olabileceğine inanıyor. Fazladan uzuvların ameliyatla alınmasının ardından bebeğin normal hayatına döndürülebileceğine inanılıyor.
Söz konusu bebeğin annesinin olduğu mRNA aşısı olması sonucunda bu şekilde doğduğu iddia edilmişti. Ancak, Covid-19 pandemisi, 1 Aralık 2019 tarihinde Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan bir virüs salgını. Covid-19’a karşı bağışıklık sağlamayı amaçlayan aşıların ilki Gam-COVID-Vac adlı bir Rus aşısı, ilk kez Ağustos 2020′de Rusya’da tescil edildi. Dolayısıyla söz konusu bebeğin bu tarihlerden önce doğduğu göz önüne alınırsa, bu şekilde doğmasının sebebi Covid-19’a karşı geliştirilen mRNA aşıları değil.
mRNA aşılarının DNA’ya bir etkisi var mı?
İddiada, Fatih Erbakan’a da atıfta bulunuluyor. Doğrula olarak Erbakan’ın konuya ilişkin iddialarını daha önce incelemiştik. Erbakan bir basın toplantısında, kuyruklu, üç kollu, tek gözlü ve bütün vücudu tüylerle kaplı bebeklerin fotoğraflarını göstererek mRNA aşılarının bu duruma sebep olduğunu iddia etmiş, mRNA aşılarının insan DNA’sını değiştirdiğini insan genomundaki değişikliklerin bu tip bebekler doğmasına neden olduğunu öne sürmüştü. Ancak aşı mRNA’sının hedefinde olan yer ile DNA aynı yerde değildir. mRNA aşılarının içindeki maddeler hücre içine girmiyor yani insan genomunu oluşturan dizilime herhangi bir etkisi yok.
Bu iddiayı daha önce, bir doğrulama platformu olan Doğruluk Payı da çalışmıştır.